Yeni salgın krizi: Bu kez çileklerden yayılmış olabilir! Birçok kişi hastanelik oldu

Düzenleyen:
Yeni salgın krizi: Bu kez çileklerden yayılmış olabilir! Birçok kişi hastanelik oldu

SAĞLIK Haberleri

Koronavirüs ve maymun çiçeği virüsünden sonra yeni bir salgın krizi daha patlak verdi. ABD ve Kanada'daki çeşitli sağlık kurumları, Mart ve Nisan aylarında satın alınan organik çileklerle potansiyel olarak bağlantılı bir hepatit A salgınını araştırıyor.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, tüketicileri marketlerde satılan FreshKampo ve HEB isimli çilek markalarını yememeleri konusunda uyardı.

ORGANİK ÇİLEKLER ARAŞTIRILIYOR

The Hill’de yer alan habere göre, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Hepatit A salgınıyla olası bir bağlantı olma ihtimaline karşı çok sayıda markette satılan iki marka organik çileği araştırıyor. Salgın ayrıca Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Kanada Halk Sağlığı Kurumu ve Kanada Gıda Denetleme Kurumu tarafından da araştırılıyor.

TOPLAM 17 VAKA BİLDİRİLDİ

ABD'de 15'i Kaliforniya’da, 1’i Minnesota'da ve 1’i Kuzey Dakota'da olmak üzere toplam 17 vaka ve 12 hastaneye yatış bildirildi.

Uzmanlar 5 Mart 2022 ile 25 Nisan 2022 arasında satın alınan çileklere karşı uyarıyor. Bununla birlikte, meyveleri satın alan ve daha sonra tüketmek üzere donduran tüketicilerin hemen çöpe atmaları tavsiye ediliyor.

BELİRTİLERE KARŞI UYARI

FDA ayrıca hepatit A enfeksiyonu belirtileri olduğunu düşünen kişileri en yakın hastaneler ve doktorlarla iletişime geçmeyi öneriyor. Yapılan uyarılarda “Bu semptomlar yorgunluk, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, koyu renkli idrar ve diğer rahatsızlıkları içerebilir” deniyor.

DSÖ VE CDC’DEN AÇIKLAMA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Pazar günü yaptığı açıklamada, 5 Nisan ile 26 Mayıs arasında 33 ülkede 650 pediatrik şiddetli hepatit vakasının rapor edildiğini söyledi. 

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) ise salgının olası bir nedeni olarak çocuklarda adenovirüs testi hakkında yeni bir kılavuz yayınladı. Ancak iki durumun bağlantılı olup olmadığı belirsizliğini koruyor.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...