Zonguldak'tan maymun çiçeğine çözüm: Araştırmacılar 'etkili' molekülü buldu

Düzenleyen: / Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
Zonguldak'tan maymun çiçeğine çözüm: Araştırmacılar 'etkili' molekülü buldu

SAĞLIK Haberleri  / İHLAS HABER AJANSI

Dünya, iki yıldır koronavirüs pandemisi ile mücadele ederken son haftalarda bir de maymun çiçeği virüsü vakaları artmaya başladı. COVID-19 vakalarının kış aylarına kıyasla daha düşük görüldüğü yaz döneminde insanları maymun çiçeği korkusu saldı. Bilim insanları, virüsü hızla araştırıp ilaç arayışına girişirken, Türk bilim insanları önemli bir çalışmaya imza attı.

İlk kez 1970'te Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülen maymun çiçeği virüsü (monkeypox), son dönemlerde dünyanın farklı noktalarına yayılmaya başladı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde bir grup araştırmacının maymun çiçeğine yönelik çalışması European Journal of Advanced Chemistry Research isimli uluslararası dergide yayımlandı. 

Bülent Ecevit Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zuhal Gerçek ve yüksek lisans öğrencisi Suray Jumamyradova, yeni aktif maddeler sentezleyerek önemli bir çalışmaya imza attı. Medipol Üniversitesi doktora öğrencisi Mesut Şentürk tarafından gerçekleştirilen Docking çalışmaları sonucunda da yeni moleküllerin FDA onaylı ilaç olan Cidofovir kadar etkili olduğu kanıtlandı. Akademisyenlerin yapmış olduğu çalışma European Journal of Advanced Chemistry Research isimli uluslararası dergide yayınlandı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?

Maymun çiçeği, bu yıl ilk 7 Mayıs’ta İngiltere'de ortaya çıktı. Ardından Portekiz başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine sıçradı. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüste vaka sayısı 200'ü geçti. Avrupa, Amerika ve Avustralya’da görülen hastalığın belirtileri arasında ateş, döküntü, sırt ağrısı, kas ağrıları, enerji eksikliği, şiddetli baş ağrısı şişmiş lenf düğümleri bulunuyor. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre şu ana kadar en çok vaka İngiltere'de (106) görüldü. İngiltere'nin ardından Portekiz'de 49, Kanada'da 26, İspanya'da 20, Hollanda'da 12 ve ABD'de 10 vaka kayıtlara geçti. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...