Sakın çekirdeklerini çöpe atmayın! Tam bir şifa deposu: Yüksek tansiyonu düşürüyor, kolesterolü dengeliyor

Düzenleyen:
Sakın çekirdeklerini çöpe atmayın! Tam bir şifa deposu: Yüksek tansiyonu düşürüyor, kolesterolü dengeliyor

SAĞLIK Haberleri

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tezgahlarda yerini alan karpuz içerdiği içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerle adeta şifa deposu. Kendisi kadar karpuzun çekirdeği de faydalı. Bu nedenle karpuz tüketilirken çekirdekleriyle birlikte yenmesi gerekiyor. Karpuz çekirdeği çerez olarak yenebildiği için ayrı da satılıyor. Peki, karpuz çekirdeğinin faydaları neler? Karpuz çekirdekleri neye iyi geliyor?

Karpuz, oldukça lezzetli ve faydalı bir meyve. Karpuz meyvesinin çekirdekleri de en az meyvesi kadar yararlı. Son yıllarda daha çok tüketilmeye başlayan karpuz çekirdeklerinin karpuzla birlikte yenmesi öneriliyor. Karpuz çekirdeklerinin yüksek tansiyonu düşürdüğü ve kötü kolesterolü engellediği söyleniyor. Bu çekirdekler kurutularak aktarlarda da satışa sunuluyor. Yazın gelmesiyle birlikte popülerliği artan karpuz çekirdeği ile ilgili arama motorunda karpuz çekirdeği faydaları, karpuz çekirdeği yenir mi, karpuz çekirdeği neye iyi gelir, karpuz çekirdeği zararları gibi konular sıklıkla araştırılıyor. Biz de araştırılan bu konu ve soruların cevaplarını sizler için bir araya getirdik.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ FAYDALARI

Karpuz çekirdekleri, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklarla baş etmeye destek sağlar.
Yaz mevsiminin gözde meyvesi karpuzun çekirdekleri kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Karpuz çekirdeklerinin içeriğinde B vitamini, kalsiyum, potasyum gibi mineraller bulunur. Bu mineraller bağışıklığı güçlendirir, vücudu hastalıklara karşı korur.
Sinir sisteminin düzenli çalışmasına destek sağlar. Aynı zamanda hafızayı da güçlendirir.
Karpuz çekirdeğinin içinde bulunan doymamış yağlar vücuda enerji verir.
Kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
Karpuz çekirdeklerinden elde edilen yağ saçların güçlenmesine, cildin yenilenmesine katkı sağlar.
İçinde bulunan ‘cucurbocitrin’ adlı madde ile kan basıncını düşürmeye yardım eden karpuz çekirdekleri böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine de destek olur.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIYOR

Karpuz çekirdeği, iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak çalıştırıcı etkiye sahip. Bu nedenle sindirimi kolaylaştırıyor ve kilo verdiriyor. Bu yüzden karpuz yerken çekirdeklerini bir kenara ayıklamak yerine ağzınızda kırarak tüketebilirsiniz.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ YAĞI CİLDE ÇOK YARARLI

Karpuz çekirdeği yağı, kurutulmuş karpuz çekirdeklerinin soğuk pres yöntemiyle sıkılmasıyla elde ediliyor. Pek çok sağlık sorunu için geleneksel bir ilaç olarak kullanılan bu yağ cilt için çok faydalı. Karpuz çekirdeği yağının içeriğinde fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, manganez ve çinko gibi pek çok mineral bulunuyor. Karpuz çekirdeği yağı, cilde derinlemesine nüfuz ederek kirleri ve ölü derileri arındırıyor. Karpuz çekirdeği yağı kırışıklıklar ile mücadele ediyor. Aynı zamanda erken yaşlanma ile mücadelede ediyor.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ YENİR Mİ?

Kurutulmuş karpuz çekirdeği son dönemlerde oldukça fazla satılmaya başlandı. Aktardan karpuz çekirdeği alabileceğiniz gibi karpuz yerken içerisinde bulunan çekirdekleri ayırmak yerine karpuzla birlikte yutabilirsiniz. Faydalarından hızlıca yararlanmak için karpuzun içerisinde bulunan çekirdekleri ağzınızda çiğneyerek de tüketebilirsiniz. Eğer direkt olarak karpuz çekirdeklerini yemek istemiyorsanız kurutup çayını da demleyebilirsiniz. Öte yandan kuruttuğunuz karpuz çekirdeklerini mutfak robotunu kullanarak toz haline getirebilir, meyve veya tatlılarınızın üzerine ekleyebilirsiniz.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ ZARARLARI

Her besinde olduğu gibi karpuz çekirdeği tüketirken de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Karpuz çekirdeği, özellikle fazla miktarda yendiğinde sindirim sistemimiz için zorlayıcı olabileceğinden apandisit tıkanıklığına yol açabiliyor. Ancak bunun çok nadir rastlanabilecek bir durum olduğu belirtiliyor. Onun dışında karpuz çekirdeğinin bilinen belirgin bir zararı bulunmuyor.

Not: Bu haberimizde yer alan tüm bilgiler farklı kaynaklardan edinilen tedavi amaçlı yöntemleri içerir. Ciddi sonuçlar doğurabilecek alerjik durumlarla karşılaşmamak için, rahatsızlığınızla ilgili önce bir hekime danışmanızı tavsiye ederiz.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...