Uzmanı uyardı: Çocuğunuza renkli, çiçekli kıyafetler giydirmeyin!

Düzenleyen:
Uzmanı uyardı: Çocuğunuza renkli, çiçekli kıyafetler giydirmeyin!

SAĞLIK Haberleri

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte alerjiler de artış gösterdi. Polenler, çayır ve çimenler, güneş, akarlar, böcekler, besinler… Yaz mevsiminde pek çok faktör alerjileri tetikleyebiliyor. Tüm yaş gruplarında yaygın bir sağlık sorunu olan alerji, çocukluk çağında daha sık görülüyor. Ülkemizde her 3 çocuktan birine ‘alerji’ tanısı konuyor. Peki, çocuklarda yaz alerjilerini tetikleyen durumlar neler? Alerjileri önlemek için ne yapmalı? Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, konuyla ilgili önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

“Çocukları alerjik hastalıklardan  korumanın  temel   prensibi ise  onları sorumlu  alerjenlerden   uzak  tutmak” diyen  Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, ebeveynlerin yaz alerjisini tetikleyen hatalardan kaçınmalarının son derece önemli olduğuna işaret etti, dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.

KAPI VE PENCERELERİ AÇIK TUTMAK

Sabahları 05:00-10:00 saatleri arasında  evin   kapı  ve pencereleri ile seyahat sırasında arabanın camlarını  açık tutmak, çocuğu bu saatlerde uzun süreli dışarıya çıkarmak, açık havada  yoğun polen   olduğu için polene maruziyeti artırıyor. Bu saatlerde evinizin kapı ve pencerelerini açmayın, mümkünse çocuğunuzu sokağa çıkarmayın. Çocuğunuzla dışarıya çıkmanız gerekiyorsa maske, gözlük ve şapka kullanmayı ihmal etmeyin.   Arabanın camlarını da kapalı tutun ve polen filtresini çalıştırmayı alışkanlık edinin. 

ÇAMAŞIRLARI AÇIK HAVADA KURUTMAK

Polenlerin  yoğun olduğu saatlerde  çocuğun çamaşırlarını açık havada  kurutmak da yapılan önemli hatalardan biri. Bunun nedeni ise polenlerin çamaşırlara yapışarak alerjik reaksiyonlar oluşturabilmeleri. Çamaşırlarınızı polenlerin yoğun olduğu saatlerde evde kurutmaya özen gösterin. 

EL, YÜZ VE GÖZLERİ YIKAMAMAK

Gün bitiminde ellerin, yüzün,  gözlerin ve  burnun yıkanmaması, aynı  elbiselerin   giyilmeye  devam  edilmesi de polenlerin  vücutta   uzun  süre kalmalarına neden olabiliyor. Çocuğunuzun mümkünse  her gün banyo yapmasını sağlayın ve elbiselerini değiştirin.

YAĞMURDAN HEMEN SONRA DIŞARIYA ÇIKARMAK

Yağmurdan hemen  sonra   çocuğu   açık havaya çıkarmamak gerekiyor. Zira, yağmur  sırasında  havada   polen  sayısı  azalsa   da  sonrasında sayısı aniden yükselebiliyor. Bu nedenle çocuğunuzu mümkünse yağmurdan bir saat sonra dışarıya çıkarın. Ayrıca yoğun bir şekilde polenlere maruz kalmasına yol açacağı için yaz aylarında çocuğunuzun yanında çimleri  biçmekten kaçının.

BU SAATLERDE GÜNEŞ ALTINDA KALMAK

Güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 10:00-16:00 saatleri arasında çocuğun dışarıda olması güneş alerjisine sebebiyet verebiliyor. Dolayısıyla bu saatlerde mümkünse dışarıya çıkarmayın, mecbursanız  vücudunu kapatan ince ve uzun kollu kıyafetler giydirin. Çocukların güneş ışınlarını kısa bir süre almaları yarar sağladığı için cildine güneş koruyucu ürünü güneşe çıktıktan 15-30 dakika sonra uygulayın. İşlemi her 3 saatte bir tekrarlayın. Deniz veya havuza girdiğinizde bu süreyi dikkate almadan, ürünü çocuğunuzun cildine tekrar yedirin.

RENKLİ, ÇİÇEKLİ KIYAFETLER GİYDİRMEK

Çocuklarda böcek alerjileri özellikle yaz mevsiminde oldukça sık rastlanan bir durum. Böcekler arasında da en sık arılar, sivrisinekler ve karıncalar alerjiye neden oluyorlar. Arı ve diğer  böcekleri   çekebileceği için çocuğunuza açık havada   kısa kollu ve kısa paçalı kıyafetler giydirmeyin. Arıların ilgilerini çekebilecek pembe, sarı ile kırmızı gibi çiçekleri andıran renkte ve çiçekli kıyafetlerden de kaçının. Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise kokular olmalı. Çocuğunuza çiçek kokusu yayabilecek krem veya kolonya sürmeyin. Bu hatalar böceklere duyarlı çocuklarda öldürücü   olabilecek  anafilaksi reaksiyonlarına yol  açabiliyor.

POLEN DURUMUNU DİKKATE ALMAMAK

Seyahat sırasında gidilecek yerin polen  durumunun  öğrenilmemesi de yine kaçınılması gereken önemli hatalardan. Her  coğrafi bölgenin  kendine   özgü  bitki  çeşitliliği ve  polen   dağılımının olduğunu unutmayın ve bu nedenle seyahat ederken mutlaka polen durumunu dikkate alın.

EMİN OLUNMAYAN BESİNLERİ TÜKETMEK 

Yaz aylarında  çocukların  duyarlı oldukları  besinlerden   korunmaları  daha  zor oluyor.   Özellikle,  süt ve  yumurta   duyarlılığı olan  çocuklarda  dondurma    gibi besinlerin tüketilmesi   ve  otellerde besinlerin birbirine karışması  çok  sık görülen bir  durum.   Dolayısıyla çocuğunuz özellikle   besin  anafilaksisi (ağır alerjik reaksiyon) geçirdiyse  yemeklerini mutlaka siz hazırlayın ve  emin olmadığınız yiyecekleri ona vermeyin. 


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...