Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türk araştırmacılar yaptı: Covid-19'a karşı etkili spreyin insan deneyi başlıyor

Düzenleyen:
Türk araştırmacılar yaptı: Covid-19'a karşı etkili spreyin insan deneyi başlıyor

SAĞLIK Haberleri

Doç. Dr. Urartu Şeker ve ekibi, koronavirüse karşı etkili olan burun spreyinin hayvanlar üzerindeki deneylerini tamamladı. Ekip, spreyin insan deneylerine başlanması için izin başvurusunda bulundu.

ANKARA

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker ve ekibi, Covid-19 ve influenza gibi virüslerin insan hücrelerine tutunmasını engelleme potansiyeli bulunan ve hayvan deneyleri tamamlanan burun spreyinin insan deneylerine başlanması için izin başvurusunda bulundu.

"Yüksek Güçlü bir Sars-CoV bloke edici lektin proteini" isimli çalışma, Amerikan Kimya Bilimi’nin Enfeksiyon Hastalıkları dergisinde de kapak konusu olarak yayımlandı. Covid-19 salgını başladığında, virüse karşı koruyan kırmızı alglerin sahip olduğu bir proteini bakterilerde ürettiklerini, genetik mühendisliği teknikleriyle bu proteinin hızlı şekilde üretilmesini sağladıklarını anlatan Urartu Şeker, "Hayvan deneylerimizde, lektik proteinin, virüs bulaşını yakın temas hâlinde bile engellediğini gösterdik. Böylece aynı kafeste yaşayan hayvanlara tedbir uygulamasak bile virüse karşı korunduğunu tespit ettik. Lektik protein sadece Covid-19 değil, onun dışında başka üst solunum yolu virüslerine yani gribe karşı da koruyucu. Bizim çalışmamız dünyada tek diyebiliriz" dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...