Doğal detoks sistemi içinizde gizli

Düzenleyen:
Doğal detoks sistemi içinizde gizli

SAĞLIK Haberleri

Piyasada kısa sürede kilo vermek isteyenlere yönelik çok farklı detoks programları bulunuyor. Ancak uzmanlar, vücudun kendi detoks mekanizması olduğunu, sağlıklı beslenme ile bu sistemin çalıştırılması gerektiğini söylüyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Son yıllarda sağlıklı diyet programlarıyla birlikte hayatımıza giren detoks kavramı çoğu zaman hızlı kilo vermek için kullanılıyor. Bilinçsizce yapılan kilo verme girişimlerinin vücudun fizyolojik yapısını bozabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek “Hızlı kilo vermek ve vücudu arındırmak için aslında detoks yapmaya gerek yok. Sağlıklı, dengeli ve çeşitli beslenme şeklini sürdürebildiğimiz sürece, vücudumuz detoksu sağlıyor ve dolayısıyla bağışıklık sistemimizi de canlı tutuyoruz” dedi.

İnsan vücudunda doğal olarak gerçekleşen hücresel bir detoks sistemi olduğunu anlatan Örnek “Normalde akciğerler, cilt,  karaciğer, bağırsaklar, lenf sistemi ve böbrekler vücudun temizlik merkezleridir. Eğer bu sistem yeterli çalışmazsa vücudun  toksik yükü artar ve çeşitli semptomlar görülür. Dolasıyla kendi detoks sistemimizi korumanın yollarını bulmalıyız” dedi.

DÜŞÜK KALORİLİ POPÜLER DİYETLER  SAĞLIĞI BOZABİLİR

Vücudun detoks sistemini yetersiz hâle getiren etkenler arasında hareketsizlik, stres, yetersiz ve dengesiz beslenme, doğal veya organik üretilmeyen gıdaların tüketimi, plastik kullanımı ve çevresel kirliliğin ilk sıralarda sayılabildiğine dikkat çeken Tuba Örnek “Bu olumsuz şartlar hayatımızdayken; sadece birkaç gün içilen sebze suları, ticari detoks ürünlerinin kullanımı kilo verdirmeyi vadeden düşük kalorili popüler diyetler yapmak gibi adımlar ya hiç fayda sağlamaz ya da  zararları bile görülebilir” uyarısında bulundu.

ZENGİN YİYECEKLER

Lif ve antioksidan içeriği zengin olması açısından tüm bitkiler önemli. Bunların başında ise; turpgiller, lahana, brokoli, karnabahar, zerdeçal, üzüm, yaban mersini, enginar, zeytinyağı, omega 3-balık yağı, avokado, zencefil, karabiber, kırmızı pancar, yeşil çay, brokoli, karanfil, biberiye ve sarımsak geliyor.
Sebze ve meyvelerin kırmızı, mor, turuncu, sarı, yeşil renkleri bize antioksidan varlığını gösterir. Bol ve çeşitli tüketilmeli.

VÜCUDUNUZ ZEHİR DEPOSU OLMASIN

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, vücudun kendi detoks sistemine destek olmak ve zararlı madde alımını en aza indirmek için 10 öneride bulundu: 
> Stresi azaltın
> Çevresel kirlilikten uzak durun. Bol su için.
> Katkı maddesi eklenmiş hazır paketli ürünleri tüketmeyin.
> Şekerli yiyecek, içeceklerden ve sigaradan uzak durun.
> Konserve yiyeceklerden uzak durun, plastik şişelerden su içmeyin, yüksek asitli yiyecekleri sınırlandırın.
> Sebze-meyveleri tarım ilaçları ve bakterilerden arındırmak için sirkeli suda bekletip iyice yıkayın.
> Yemekleri çelik veya emaye kaplı döküm tencerelerde pişirin. Plastik değil cam kaplarda saklayın.
> Hayvansal besinler seçerken yağsız kısımlarını seçin. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etlerden uzak durun.
> Ağır metal içeriği yüksek olan midye ve karides gibi deniz mahsullerini tüketmeyin.

DETOKS NEDİR?

Detoks, çoğunlukla zararlı bileşikleri vücudumuzdan atmak üzere tasarlanan uzun süreli olmayan diyet programlarıdır. Detoks sayesinde bağışıklık ve sindirim sistemi güçlendirilmeye çalışılır.


 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...