Türkiye'nin Wembley'i olacak

Türkiye'nin Wembley'i olacak

SPOR Haberleri

Atatürk Olimpiyat Stadı yaklaşık 50 milyon dolarlık yenilemeyle artık Milli Takımlar Stadı olacak.

2002 yılında Türk sporunun hizmetine giren Atatürk Olimpiyat Stadı'nın ilk günden itibaren derdi hiç bitmedi. Ulaşım sorunu, hava şartlarının yaz-kış olumsuzluğu ve kötü zemin koşulları nedeniyle hemen hemen hiçbir takımın maç oynamak istemediği, seyircinin ilgi göstermediği stadın daha verimli hale gelmesi için yeni bir proje geliştirildi.


Mesafe kapanacak
2016 sezonuna yetiştirilmesi planlanan projeye göre stadın kalelerinin yönleri değiştirilecek. Böylece seyirci ile futbolcular arasındaki uzaklık ortadan kaldırılmış olacak. Kalelerin yönlerinin değiştirilmesi sonrasında iki yan tarafta ortaya çıkacak boşluklara ise yeni tribünler inşaa edilecek, bu tribünlerin üzerindeki açık alanların bir kısmı localara bir kısmı ise alış-veriş merkezi ve restaurantlara çevrilecek. Stad bittikten sonra her seviyedeki tüm milli maçlar Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak.


İngiltere'deki yeni Wembley Stadı'nı örnek gösteren Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Olimpiyat Stadı'nın da Türk Wembley'i olabileceğini söyledi. Konuyla ilgili olarak bilgi veren Terim, "Milli takımlarımızın tüm kategorilerdeki maç sayısı bir yılda yüzün üzerine çıkıyor. Değişik stadlarda oynuyoruz bu maçları. Hem ekonomik olarak hem de başka sorunlarla karşılaşıyoruz. Ayrıca Türkiye Kupası finali, Süper Kupa, play-off maçları da var. Bu proje hayata geçtiğinde sürekli bir stad arama derdinden kurtulmanın yanı sıra milli takımlarımıza ait bir modern yapıya da kavuşacağız.


150 milyonluk tesis
Metro artık stadın dibinde, çevre düzenlemesi de gayet iyi duruma geldi. nbsp;En önemlisi 150 milyonluk bir tesisi atıl durumdan kurtaracağız. Sayın Cumhurbaşkanımız her fırsatta bu projeyi soruyor. Başkanımız sayın Yıldırım Demirören Spor Bakanlığı ile yapılan görüşmeleri bizzat takip ediyor. Umud ediyorum ki 2016 sezonunda bizim de Wembley gibi bir milli takım stadımız olacak" ifadelerini kullandı.


Devler Ligi unutulmadı
Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan ilk Galatasaray - Fenerbahçe maçını 70.125 seyirci izlemiş ve derbi rekoru kırılmıştı. 23 Eylül 2013'teki Beşiktaş - Galatasaray maçında bu rekor 76,127 seyirciye çıkmıştı. 2004'te oynanTrabzonspor-G.Birliği Türkiye Kupası finali, 25 Mayıs 2005'deki unutulmaz Liverpool-Milan Şampiyonlar Ligi finali, 2009'daki Fenerbahçe - Beşiktaş Süper Kupa maçı ile 2010'daki Bursaspor - Trabzon Süper Kupa maçı da burada oynanmıştı.


Kapasite 75.145
Uluslararası futbol şampiyonaları ve Dünya Atletizm şampiyonalarının yapılabileceği, IAAF, FIFA, IOC şartlarını karşılayan Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nun toplam seyirci kapasitesi 75.145 kişi... Her türlü spor, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılabildiği statta, sporcu, antrenör ve eğitimci yetiştirilebilecek alt yapı bulunmakta... Ayrıca 9 kulvarlı ana atletizm pistinin haricinde 2 adet ışıklandırılmış antrenman ve atletizm sahası yer almakta...


Saha zemininin ortaya çekilmesi sonrası kuzey ve güney tribünlerinin önünde oluşacak boşluklara ilave tribünler eklenecek. Böylece stadın kapasitesi de artırılmış olacak.


Finallerin buluşma yeri
İngiltere'nin efsane stadı olarak bilinen Wembley Stadı, 1923 yılında inşa edildi. 1963'te restore edilen başkent Londra'daki stadyum, 2000 yılında kapatıldı ve 2003'te ise yıkıldı. Beş yıllık inşaatın ardından yeni Wembley Stadı 2007'de açıldı. Tribünlerin sahanın kenarından başladığı futbol stadı olarak tasarlandı, kapasite 90 bin oldu. Statta artık sadece İngiltere Milli Takımı maçları, Community Shield, Lig Kupası ve Federasyon Kupası finali gibi büyük karşılaşmalar oynanıyor.


798 milyon sterlinlik maliyetle yapılan stadyum, İngiltere Milli Takımı'nın resmi ve özel birçok maçına ev sahipliği yaptı. 2011-13 Şampiyonlar Ligi finali burada oynandı. 2012 Londra Olimpiyatları'nın futbol maçlarına da ev sahipliği yaptı. UEFA'nın 13 ülkenin ev sahipliğinde gerçekleştirilmesine karar verdiği 2020 Avrupa Şampiyonası'nın yarı final ve final karşılaşmaları da burada oynanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...