Hurma: 'Futbol konuşmak akıl karı değil'

Hurma: 'Futbol konuşmak akıl karı değil'

SPOR Haberleri

Trabzonspor Sportif Direktörü Süleyman Hurma Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantının geçen haftadan planlanmış olduğunu belirterek söze başlayan Hurma konuşmasına ülke gündemine yönelik değerlendirmelerle başladı:  
“Bugün futbol adına konuşmak akıl karı değil. Bu dramın içinde hangi oyuncuyu alacağız, hedefimiz ne gibi konuları konuşmak mantıklı değil. Şehitler için ne kadar üzgün olduğumu söylemek istiyorum. Her ülkenin geleceği kendi çocuklarını korumaktır. Kim olduğunu bilmediğimiz, insanlar çocuklarımıza pusu kuruyorlar. Siyasetçi, devlet adamı değiliz. Nasıl konuşmak gerek bilmiyorum. Acıyı ve öfkeyi kenara koyarak konuşmak kolay değil. Şu kadarını söyleyebilirim ki biz milletimizin, polisimizin, askerimizin ve devletimizin sonuna kadar yanındayız. Düşüncemiz ve yaşama biçimimiz nasıl olursa olsun bunun böyle bilinmesini isterim. Bu topraklarda bir kader var sanıyorum. Savaş hiç eksik olmuyor. Umuyorum bugün son olur. İnsanlar evlerinde huzurlu olurlar. Henüz bir şehidimizin acısını kapatmadan diğeriyle sarsılmak zor. Ailelerini anlamak, acılarını paylaşmak çok güç.  
Bugün hangi konuyu konuşalım bilmiyorum. Eminim siz basın mensupları da ayrı düşüncededir. İlla bişey söylememiz gerekirse, Trabzonspor'un büyük bir kulüp olduğunu, kendi dinamiklerinin var olduğunu, futbol devrimini gerçekleştirerek şampiyonluğu İstanbul dışına taşıdığını, Anadolu beyi olduğunu, çok değerli spor adamları yetiştirdiğini ve böyle bir kulübün Sportif Direktörü olmaktan gurur duyduğumu söyleyebilirim. Umuyorum ki taraftarlarımızın beklediği başarılara ulaşırız.  
Şuna değinmek istiyorum. Taraftarımız bizden Trabzonspor ruhu olan, mücadele eden bir takım bekliyor, biz de onlardan tribünlerde var olmalarını bekliyoruz. Bize Trabzonspor ruhunu aşılamalılar.  
Bir transfer dönemi geçirdik. Büyük kulüpler temmuz ayında transfer yapmazlar. Ön hazırlık yapılmalıdır. Biz o günün koşullarında ancak bunları yapabildik. Umuyorum katılan oyuncular bir an önce takıma ve şehre adapte olurlar. 
Önümüzdeki transfer dönemlerinde çok daha yüksek kalitede, çok daha düşük maliyetlerle oyuncular transfer edeceğiz. Bunun çalışmasına başladık. Trabzonspor taraftarının arzu ettiği başarıları buraya getirmek için çalışacağız. 
Henüz taşlarımız yerine oturmadı. Beklediğimiz ve idealimizdeki duruma henüz ulaşamadık. Oyuncu getirmek ve göndermek kolay değil. Bütçe meselesi. 
Sportif Direktör Hurma, gelen sorulara yönelik ise şu değerlendirmelerde bulundu: 
 
LİGLERİN ETRELENMESİ KONUSU 
“Evlatlarımız bir bir yere düşerken futbol konuşmak çok hoş değil. Biz devlet adamı değiliz. Bu işin stratejisini hesaplayamayız. Kendimizi onların yerine koyamayız. Biz vergimizi veririz, sevinir, üzülürüz. Devlet büyüklerimiz ne düşünür bilemeyiz. Teröristler istedi diye liglerin ertelenmesini doğru bulmuyorum. Şehitlerimiz olurken eğlenmeyeceğiz ama yaşamımızı sürdürmeye devam edeceğiz ki hedeflerine ulaşamasınlar. Bu bizim şahsi fikrimiz. Ne karar alınırsa saygı duyarız. 
 
 
CAMİA BÜTÜNLÜĞÜ 
Camiayla ilgili soruları bir profesyonelin cevaplaması akla uygun değil. Trabzonspor'u seven biri olarak şunu söyleyebilirim. Trabzonspor şampiyonluğa ulaşmak istiyorsa bütün güçlerini maksimumda kullanmalıdır. Fikir ayrılıkları kulübün zenginliğidir. Önemli olan kulüp olmaktır. Kulüpseniz bütün bu zorlukların altından kalkabilirsiniz. Sportif olarak iyiye gidiş var. Bir kulübün en büyük kaybı transfer yanlışlarıdır. Mutlaka yanlış olur ama sayı fazla olursa yara verir. Camiadaki ayrılıkla ilgili şunu söyleyebilirim. Camianın büyükleriyle senelerdir görüşüyoruz. Karşılıklı saygı sevgi içerisindeyiz. Trabzonspor'un çözülemeyecek ağır bir durumu olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan Trabzonspor sevgisiyle hoşgörü çerçevesinde karşılıklı konuşabilmektir. 
 
 
SAKAT VE KADRO DIŞI OYUNCULAR 
Bosingwa'nın sakatlığı sürüyor. Sanıyorum mart ayında dönebilir. Tedavisi kendi doktoru kontrolünde devam ediyor. Bizim doktorumuz da baktı. Birlikte bir program belirlendi.  
Alex Bourceanu hala sakat. Bir dönem iyileşti ancak tekrar nüksetti. Fiziksel olarak çok iyi durumda olduğu söylenemez. 
Kadro dışı kalan diğer dört oyuncumuz da mukaveli futbolcumuzdur. Bir çalışma programı verdik kendilerine. Antrenmanlarını hoca eşliğinde sürdürüyorlar. Kadro dışı kalmış oyuncularımıza yazılı olarak bir teklif yaptık. Kurallar gereği 28 oyuncu yazabiliyorsunuz kadronuza. Trabzonspor'la aynı koşullarda 1461 Trabzon'da futbol oynamanızı istiyoruz dedik. Ama hiçbiri bunu tercih etmedi. Biz onları kenara atmadık. 
 
KAPTANLIK 
Kaptanlıkla ilgili bir takım haberler var. Trabzonspor'un kaptanı var. Böyle bir sorun olmadı. Aklımıza gelmedi böyle bir konu. İlerde bu haberler sanıyorum daha da şiddetlenerek artacak. 
 
KADRO YAPISI
Geldiğimizde 61 kişilik bir oyuncu kadrosu vardı. Yaptığımız transferler hariç. Bunlardan 4'ü kadro dışı. 12 Oyuncuyla karşılıklı sözleşme sonlandırdık. 19'unu da kiraya verdik. Bütün bunları yaparken kadromuzu ve mevkilerin durumunu düşünmek durumundaydık. Resmin netleşmesi öyle kolay  olmadı. Benim elimde Sayın Ersun Yanal'ın da gönderilmesini istediği bir liste vardı. Yüzde 90'ında hemfikirdik. Sorumluluk almadan bunu uygulamaya koyabilirdik. Ama yeni gelen teknik direktörümüzün bu oyuncuları görmelerini istedik. Trabzonspor'un futbolcusu kulüp bulmakta zorlanıyorsa başka meseleler konuşmak gerek. 
 
KAYSERİSPOR MAÇI
Bu hafta Kayserispor'la oynayacağız. Ben orada güzel günler de yaşadım,Türkiye'nin en güzel tesislerinden birini yaptık. Kayserispor Anadolu'nun en saygın kulüpleri arasına girdi.  Şimdi orada Trabzonspor'da görev yapmış bir futbolcu var. Futbol böyle bir oyun. Tek dileğim temiz bir maç olması. Hakem hatası ve sakatlığın olmadığı bir maçı kazanmayı isteriz bir profesyonel olarak. 
 
YENİ STADYUM
Yeni yapılan stadyumu gördüm. Ama projeyi inceleme fırsatım olmadı. Önümüzdeki hafta hocamızla yine gidip yeniden görmek istiyoruz. O stadyum yüz yıl yaşayacak. Gelecek nesillere bırakacağımız bu yapıda bir hata olmaması için elimizden geleni yapacağız. Stadyum konusunda da tecrübeleri olan biri olarak tespitlerimizi ilgililere ileteceğiz. 
 
SOSYAL SORUMLULUKLAR 
Şota buranın evladı. Oynadığı dönemlerde de çok başarılı oldu. Trabzonspor taraftarının iftihar ettiği bir isim. Kulübümüzün gülen yüzü. Kulübümüz hiçbir zaman şehrinden kopmadı. Yaptığımız hamleler ayrışmak ya da bütünleşmek adına değil, olması gerektiğini düşündüğümüz  işler olduğu için yapıyoruz. Sosyal sorumluluk projeleri, farklı sahalarda idman yapmak gibi faaliyetler zenginlik katacaktır. Kulübümüzün bu hamlelerine katkı sağlamaya gayret göstereceğiz. 
 
LİGİN İLK ÜÇ HAFTASI 
Ligdeki yarışan takımlarımızla ilgili henüz bir fotoğraf oluşmadı. Fotoğraf henüz fulu. Bizim hedefimiz şu. Olabiliyorsak şampiyon olmak. Olamamışsak iki takviyeyle bu takım şampiyon olur yorumlarının yapılmasını sağlayacak bir kadro ve oyun yapısı oluşturmak. Bundan sonra yapacağımız şu. Takımı bir an önce birbirine bağlayıp eksikleri belirleyip, doğru oyuncuları aksayan yerlere koymak. Bunu becerebilirsek Trabzonspor bu ligde en az 5-6 yıl daha bir yerlerde olacak ve şampiyonluğu yakalayacaktır. Sabırdan yana bir sıkıntımız var. Bir de nelerin nasıl yapıldığını, Trabzonspor'un menfeatlerinin ne olduğunu bir kez daha gözden geçirmemiz gerekiyor. 
 
KAYNAK ve PROJELER
Kaynak oluşturmak Trabzonspor için her daim gündem olan bir konu. Kulübümüzün renkleri benim dönemimde onaylandı. O dönem defileler yaptık. Manşetler atıldı Trabzonspor ticarete girdi diye. O dönem bir stadyum yapmayı planladık. Bir takım nedenlerden dolayı gerçekleşmedi. Birinci derecede sorumlu olmasam dahi elimdeki projeleri ilgili arkadaşlara sunacağım. Yetki verilirse buna dair elimden geleni yapacağım. 
 
ALTYAPI SORUNSALI 
Altyapı önemli. Hem 1461 Trabzon'a hem de altyapıya yönelik düşüncelerimiz var. Altyapıya yaş kategorilerine göre futbol oynanan ve sonuçlar alınan bir yapı olarak bakılıyor. Üzülerek söylüyorum gurbetçi oyuncularımız alt yapıdan yetişenlerden daha fazla. Çok ciddi hatalar yapıyoruz. Önemli olan doğruları bilmek değil. Doğruları uygulayacak politikalar üretmek. Bu konuda geride kalıyoruz. Ne 1461 Trabzon'un şu anki durumu, ne de altyapının üst yapıyla uyumu Trabzonspor'un hedeflerine yönelik sonuçlar getirecek bir yapıda görünmüyor. Sakarya, Bursa, Adapazarı kısmen Adana bölgesi Türkiye'deki en yetenekli bölgeler. Bunu Trabzonspor değerlendirmelidir. Ama bu ayaküstü halledilecek bir konu değildir. Altyapılar kötü ise bu devlet politikalarıyla alakalı. Hiçbir kulüp altyapıyı tek başına düzeltemez. Futbol altyapısı kötü de diğerleri iyi mi? Spor konuşuyorsak sporu okullara indirgemek gerek. Okul bahçeleri otopark olmuş. Eğitim sistemimiz yarışmacı sınav sistemine dönüştü. Bundan dolayı sanatçı da yetiştiremiyoruz. Bu konu Trabzonspor'un tek başına altından kalkabileceği bir konu değil.  
Altyapıya önem veriyoruz demek, eflasyonu düşüreceğiz demekle aynıdır. Güzel bir yalandır. Altyapıdan bir oyuncuyu antrenmana almak alta önem vermek değildir. Profesyonelleşme bugünkü dernekler yasasıyla yönetilen kulüplerde mümkün değildir. Sonunda mutlaka seçilmiş bir yönetim kurulu olur ve profesyonel çalışan üzerinde bir talep olur. Profesyonelleşmek için buna yönelik yasalar çıkartılması gerek. Kulüpler birliğinin de profesyonelleşmesi gerekir. TFF'nin de profesyonelleşmesi gerek. Yayın hakları bir çatı altında toplanmalı. Bir sportif direktörle, bir genel müdürle profesyonelleşemezsiniz. 
 
YÖNETİMLE UYUM 
Başkanımızla birlikte uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Bize gerekli önemi verdi. Yetki de verdi. Gelecek dönemde bir kongre olacak olması tüm çalışanları etkiler. Ama biz takımı bunun dışında tutmak için maksimum gücü göstereceğiz. Bir kongre yapılması gerekiyorsa mutlaka yapılacaktır. Birşeylerden etkilenen bir kadro olmamaya çalışacağız. Farklı bir davranış biçimi sergileyemeyiz. Sonuçları bugünden bilinen ve bizim dahil olacağımız bir konu değil. Yönetimimiz ve başkanımız kongremiz var düşüncesiyle değil, yapılması gereken ne varsa yapalım düşüncesiyle hareket etti. Biz de elimizden geleni yaptık. Yapabilseydik bir kaç takviye daha yapacaktık ancak şartlar oluşmadı.  
Keşke daha moralli bir ortamda toplantı yapabilseydik. İnşallah milletimiz ve devletimiz bu terör illetini bertaraf edecektir.”
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...