Çelik yürek Tunç Bilek

Çelik yürek Tunç Bilek

SPOR Haberleri

Milli dağcımız, dünyanın en yüksek 14 zirvesini aşarak 33 dağcı arasına girmek istiyor.

nbsp;TUNÇTAN YÜREK nbsp;ÇELİKTEN BİLEK*Şimdiye kadar Everest'i 2 kez olmak üzere 8 dağın zirvesine ulaşan TUNÇ FINDIK, haziran ayında Pakintan'daki 8125 metre yüksekliğindeki Nanga Parbat'a tırmanacak
*Dünyaca ünlü dağcımız, "Dünyanın en zor ve tehlikeli dağı olan K2 zirvesini 2009'da aştım. Himalayalar'daki 14 tane 8 binlik dağlar beni adeta oraya davet ediyor" dedi.
Adı: TUNÇ, yüreği: ÇELİK, hedefi: Dünyanın damı sayılan 8 bin metrenin üzerindeki 14 zirveyi aşmak... Bu zirvelerin (Everest'i iki kez olmak üzere) 8'ini aşan Tunç Fındık şu andaki başarısıyla dünya sıralamasında 44. konumda. 14 zirveyi de aşarsa, dünyada bunu başarabilen 33 dağcı arasında olacak. Bu elbette büyük bir başarı. Ruslar'ın 'Kar Leoparı' unvanını verdiği Nasuh Mahruki'nin 8 bin metrenin üzerinde 4 dağı aştığını düşündüğümüzde, Tunç'un başarısının göz kamaştırıcı olduğunu anlarız. 1972 Ankara doğumlu, Bilkent Üniversitesi mezunu Tunç Fındık, dağcılık sporuna da bu üniversitede başlamış. Hayatının son 21 yılında dağcılık yapan Tunç, bunun da yaklaşık 7.5 yılını dağların eteklerinde geçirmiş. Aydın bir sporcu, yayınlanmış 7 kitabı bulunuyor; 2 tanesi de yolda...FOTO GALERİ
Bizlerin yataklarında mışıl mışıl uyuduğu, renkli rüyalara daldığı gecelerde Tunç, rüzgârların ıslık çaldığı, hava ısısının eksi 50'lerde seyrettiği ortamlarda var olma savaşı veriyor. İnsan vücudunun ulaşabileceği en üst nokta, dayanabileceği en sıcak ya da en soğuk ortamlar... En sert rüzgârlar ve her an ölüme davetiye çıkaran kaya buzulları...
Everest çoktan aşılmış... Dünyanın en zor zirvesi kabul edilen K2 çoktan gerilerde bırakılmış... Ve dahi 8 binin üzerindeki birçok zirveye mendil sallanmış...
Öyle zirveler var ki, dağcıların üçte birini geri vermiyor... Öyle zirveler var ki, sizlere, ölümle var olma arasındaki o ince çizgide gel-gitler yaşatıyor... nbsp;
Hani insanın sorası geliyor; otur evindeki sıcak yatağında, keyfini sür be çocuk; ne işin var ölümün kucağında?
Şartlar ne olursa olsun; o dağa çıkılacak; bu bayrak zirvenin en üst noktasına dikilecek.
Bu da böyle biline... Çünkü Tunç Fındık'ın gönlünde, önümüzdeki 2.5-3 yıl içinde bu zirvelerin tamamını aşan ilk Türk dağcısı olma arzusu yatıyor. Rüyaları gerçeğe dönerse, dünyada bu işi başarabilmiş 33 dağcı arasına adını yazdırmış olacak...
Bu röportajı, 8013 metrelik Shishapagma'dan dönüşünün ikinci gününde gerçekleştirdik. Yüzündeki yanık ten, kurak çöllerin değil; aşılmaz dağların, geçit vermez tepelerin, hızı saatte 180 kilometreyi bulan rüzgârların, eksi 40-50 derecelerin eseriydi.
BİR SANİYELİK DALGINLIK BİLE ÖLÜM DEMEK
Dağcılığın, dünyada ölüm riski olan en yüksek spor olduğunu, annesini, babasını, eşini ve sevdiklerini bu işe nasıl razı ettiğini sorduk dağcımıza. Cevabı hazırdı: "Bu benim hayatım. Ağacın duldasında, sobanın sıcağında, parklarda, plajlarda vakit geçirmekten hoşlanmıyorum. Hayatımda heyecan, meşakkat ve mücadele olmalı. Bilkent Üniversitesi'nin dağcılık takımında başladı maceram. Hayatımın önemli bir kısmını dağlarda geçiriyorum. Zaten bu işte geride bıraktığın yakınlarını, eşini, dostlarını düşünürsen başarılı olamazsın. Dağların eteklerinde öyle anlar olur ki, bir saniyelik dalgınlık bile sizi ölümle burun buruna getirir. Ben sanki dağlar için yaratılmışım. Himalayalar'da dünyanın damı olarak kabul edilen 14 zirve adeta beni zirvelerine davet ediyor. Yakında tekrar gideceğim. Evet, bana rahatlık yaramıyor...."
DAHA UZUN SÜRE DAĞLARDA KALACAĞIM
Tunç Fındık, geride kalan 8 binlik 6 zirveyi de aşmakta kararlı. Şu anda bütün performansını ve dikkatini buna vermiş durumda. "Bu macera daha ne kadar sürecek?" dediğimizde ise, "Şu ana kadar profesyonel olarak 21 yıllık dağcılığımın 10 yılı evimden uzaklarda geçti. Bu 10 yılın yaklaşık 7.5 yılı da dağların eteklerinde, kamplarda ve zirvelerdeki ölüm tehlikesiyle burun buruna geçti. Yakın ve en büyük hedefim Himalayalar'daki 14 zirvenin tamamını aşan ilk Türk dağcısı olmak. Bunu başarsam bile dağlardan kopmam mümkün değil. Belki yaşım o zamanlar 45'e doğru yol alacak. O zaman da 7 binlik dağlar serisi var... Oralarda da kendimi bulabilirim. Şu ana kadar 8 binin üzerinde 9 tırmanışım var. Ancak 7 bin metrenin üzerinde de en az 15 zirveyi aştım... Ve geride kalan 20 yılı aşkın bir sürede en az 450-500 tırmanış yaptım... Vücudumdan güç-kuvvet azalana kadar da bu böyle devam edecek..." diye cevap veriyor.
FEDERASYON BENİ YOK SAYIYOR
Tunç'a, "Zirveleri aşarken en büyük yardımcın kimler. Sponsorların var mı? Dağcılık Federasyonu ne tür yardımlarda bulunuyor?" diye sorduğumda, suratı asıldı. Sponsorlarına teşekkür ederken, ilgili federasyona kırgınlığını şöyle dile getiriyordu: "Dağcılık Federasyonu beni yok sayıyor. Benim varlığımdan son derece rahatsızlık duyuyorlar. Yardım etmek, sponsorluk yapmak ne kelime; ellerinden gelse benim bu başarımın önüne set çekecekler. Ben onlara göre kötü adamım. Türkiye Dağcılık Federasyonu zamanımızdan 100 yıl geride ve bu zihniyetle de düzelmesi mümkün değil. Dağcılık sporu, çile sporudur. Zahmetli ve özveri isteyen, hayatta birçok şeyi ötelemeniz gereken bir spordur. Gerekli kaynaklar ve sponsorlar olmazsa bu işi başarmanız mümkün değildir. Onlara gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum. Varlar ki, varım..."
EGEMEN BAĞIŞ'IN BAYRAĞI ZİRVEDE
Her tırmandığı ulaşılmaz tepelerde ay-yıldızlı bayrağımızı da dalgalandırıyor Tunç Fındık. Bu defa Shishapanma'ya Egemen Bağış'ın takdim ettiği bayrağımızı götürdü. Tırmanış öncesi bir ortamda Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış'la görüşen Tunç, Bakan'ın, "Bu bayrağı dağın zirvesine dikmeni rica ediyorum" demesi üzerine bunu görev kabul etmiş. Shishapanma'da dalgalanan ay-yıldız, Egemen Bağış'ın verdiği bayraktır. Tunç, "Sayın bakanımız, motivasyon anlamında destek veriyor. Ancak dağdan ineli 2-3 gün olmasına rağmen henüz hiçbir Devlet görevlisi ya da federasyon yetkilisi beni arayıp tebrik etmedi. Böyle de bir durum var ortada. Ne yapalım, tebrik eden de etmeyen de sağ olsun... Ben inandığım bu yolda dünyanın en büyük 33 dağcısı arasına adımı yazdıracağım" diyor.
HAZİRAN'DA NANGA PARBAT
Dağlardan birinden inerken bir diğerinin programını yapmak zorundasınız... Zira bunu yapmazsanız, o ulaşılmaz dağlar aylarca geçit vermez ve eteklerinde aylarca kampa mahkûm eder sizi. Mayıs ayının başında 8013 metrelik Shishapangma'dan başarı ile dönen Tunç Fındık, Haziran ayında bu defa Pakistan'daki 8125 metrelik Nanga Parbat zirvesine tırmanacak. Bu tırmanışın 2 aylık bir süreyi kapsayacağını söylüyor Tunç. "Bazı dağlar, hava şartlarının zorluğundan size aylarca geçit vermeyebilir. Son tırmanışım 20 gün sürdü. Ancak birkaç ay süren tırmanışlarım da oldu. Dağa çıkmadan önce, kaya tırmanışı ve duvar tırmanışı şeklinde idmanlar yapıyorum. İstanbul bu iş için son derece yetersiz. Bu yüzden sık sık Anadolu dağlarına gidiyorum" diye konuşuyor.
Boş zamanlarında kitap yazan, seminerler veren, rehberlik ve sponsorluk tırmanışları yapan Tunç Fındık'a dünya dağcılığının zirvesine doğru yaptığı bu zorlu yolculukta başarılar diliyoruz.
HİMALAYALAR'DAKİ 14 ZİRVE
1-Everest nbsp;Nepal (Çin sınırı)8850 metre2001-2007 (İki kez)
2-K2Pakistan (Çin sınırı)8611 metre2009
3-KangchenjungaNepal8586 metre2011
4-LhotseNepal (Çin sınırı)8516 metre2006
5-MakaluNepal (Çin sınırı)8463 metre2010
6-Cho OyuNepal (Çin sınırı)8201 metre2005
7-DhaulagiriNepal8167 metre2008
8-ManasluNepal8163 metre
9-Nanga ParbatPakistan8125 metreHaziran'da tırmanacak
10-AnnapurnaNepal8091 metre
11-Gasherbrum 1Pakistan (Çin sınırı)8068 metre
12-Broad PeakPakistan (Çin sınırı)8047 metre
13-Gasherbrum 2Pakistan (Çin sınırı)8035 metre
14-ShishapangmaÇin8013 metre2013
YAYINLANMIŞ KİTAPLARI
1-İrtifa 8000/Yüksek Macera
2-Aladağlar'da 50 rota-rehber
3-50 routes in the Aladağ-rehber
4-Kaçkar Tırmanış Rehberi
5-Kış Dağcılığı-Teknikler ve Tatbikat
6-Karakurum'da 80 Gün
7-Everest-Tanrıların Tahtına Yolculuk
YAKINDA;
8-K2/Dağların Dağı
9-Türkiye Dağları Genel Rehberi
SPONSORLARI:
-THE NORTHFACE
-JULBO
-GLOBALSTAR AVRASYA
-İŞDESTEK
-SUUNTO

RÖPORTAJ: HÜSAMETTİN ACAR
FOTOĞRAF: ALİ KEMERTAŞ




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...