Stadların en akıllısı Vodafone Arena

Düzenleyen:
Stadların en akıllısı Vodafone Arena

SPOR Haberleri

Akıllı stad Vodafone Arena'da taşkınlık yapan taraftarlar anında yüzlerinden tanınıyor. Dünya'nın en yüksek çözünürlüklü güvenlik kamerası ile taşkınlık yapan kişiler kıyafetlerinden değil yüzlerinden tespit ediliyor


Vodafone Arena'da yüksek seviyede güvenlik sağlayan, akıllı güvenlik çözümü projesi uygulamaya alındı. Tek seferde kırk binin üzerinde izleyicinin bir araya geldiği stadyumda, taraftarlar kendilerini güvende hissederek gönül rahatlığı ile maç izleyebiliyor. Taşkınlık yapan kişiler anında tespit ediliyor.
Tutkuyla takip edilen futbol bazen de güvenliği tehdit edecek boyutlarda davranışlara sebebiyet verebiliyor. Bu noktada tüm taraftarlarının güvenliğini önceliğinde tutan kulüpler statlarında son teknolojileri kullanarak yüksek güvenlik oluşturuyorlar. Türkiye'nin en tutkulu taraftar kitlesine sahip, lider spor kulüplerinden biri olan Beşiktaş da, yakın zamanda inşa ettikleri Vodafone Arena'da Avrupa standartlarının da üzerinde bir güvenlik çözümü projesini hayata geçirdi. Vodafone Arena'da kullanılan akıllı stadyum çözümleri, dünya çapında yapılacak olan diğer stadyumlar için de örnek proje olarak gösteriliyor.


Detaylı risk analizi ile en doğru güvenlik kurgusu...
Kulübün en önemli ihtiyacı, taraftarların maçları kendilerini güvende hissederek izlemesiydi. Dünyaca ünlü spor arenalarının tercih ettiği video izleme çözümlerinin Vodafone Arena'da entegrasyonunu sağlayan Sensormatic, projelendirme öncesi statta olası riskleri tespit etmek ve alanlara göre güvenlik seviyelerini belirlemek üzere risk analizi gerçekleştirdi. Sensormatic, yaptığı ön çalışmalar, analiz ve araştırmalar sonrasında, hem müşterinin ihtiyaçlarını karşılayan hem de dünya çapındaki önemli stadyumlarda uygulanan üst düzey güvenlik standartlarını tek noktada birleştiren bir güvenlik projesini hayata geçirdi.
Sensormatic Güvenlik Hizmetleri CEO'su İsmail Uzelli, tribünlerde meydana gelen olayların tamamının takip edilebilmesi için; güvenilir, yönetilmesi kolay, olası sorunların doğru ve hızlı bir şekilde tespit edilmesine yardımcı olacak kadar ayrıntılı görüntüler sunan bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu, hayata geçirilen projenin bu ihtiyaçların tümünü eksiksiz karşıladığını belirtti. Projenin yalnızca arka planda güvenlik sağlayan bir sistem olmadığının altını çizen Uzelli, taraftar gözünde algısal olarak stadın güvenilirliğinin de arttığını belirtti. Taraftarların 'ailem ve kendim için güvenli bir yere gidiyorum' düşüncesiyle gönül rahatlığı ile stada geldiklerine de dikkat çekti.


Dünya'nın en yüksek çözünürlüklü güvenlik kamerası Vodafone Arena'da
İstanbul'un en merkezi noktasında yer alan Vodafone Arena için Sensormatic, dünyanın en yüksek çözünürlüklü güvenlik kamerası olan 30 Megapiksel IP kameralar kullandı. Çözümde ayrıca, önceden belirlenen stratejik noktalara, bulunduğu alanın ihtiyacına uygun çözünürlük ve özellikteki yüzlerce kamera yerleştirildi. Bu çözüm ile tribünleri, girişleri, çıkışları ve diğer ortak alanları izlemek artık mümkün.


Taşkınlık yapan kişiyi kıyafetinden değil yüzünden tanıyor
Yüksek çözünürlüklü video izleme çözümü sayesinde, taşkınlık yapan kişilerin sebep olduğu riskler ve bu risklerin oluşturacağı zararlar en aza indiriliyor. Eskiden, ihlal yapan kişileri giydiği kıyafetin renginden tanımaya çalışan güvenlik güçleri artık yüzlerini net şekilde görerek tanıyor. Olay anında çekilen kamera görüntüleri, kameraların teknolojisi sayesinde polis ve kulüp görevlileri tarafından canlı olarak net şekilde izlenebiliyor ve doğru bir şekilde değerlendirilebiliyor. İstenilen alanlara kayıt üzerinde de yakınlaştırma yapılabildiği için kişilerin kimlikleri olay sonrasında da kolayca belirleniyor. Bu tip kaliteli veriye kolayca ulaşabilen güvenlik personelinin araştırma süresi de oldukça kısalıyor.


Video Analiz ile kesintisiz güvenlik
Vodafone Arena'da kullanılan video izleme çözümü yalnızca yüksek çözünürlük değil aynı zamanda analiz yeteneğine de sahip. Sistem önceden belirlenen senaryolara göre istenilen güvenlik seviyesini uyguluyor. Bu senaryolar, taraftarın hangi noktalarda bulunmaması gerektiği, hangi alanlarda ne tür aksiyonların risk olarak kabul edileceği gibi bilgileri içeriyor. Merdiven boşluklarından maç izleme, tellere tırmanma, meşale yakma, saha içine taraftar girişi gibi örneklendirebileceğimiz senaryolar sisteme yükleniyor ve sistem, video analiz yeteneği sayesinde kendisine bildirilen alanlardaki ihlalleri otomatik olarak algılayıp izleme ekranlarına olay görüntülerini anında aktarabiliyor. Bu şekilde ihlalin ya da riskin gözden kaçmasını engelliyor.

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...