Bakan Özlü: Şu an satıyoruz desek milyon sipariş alırız

Düzenleyen:
Bakan Özlü: Şu an satıyoruz desek milyon sipariş alırız

T-Otomobil Haberleri

Yerli otomobil konusunda iddialı konuşan Bakan Faruk Özlü “Şu anda ‘sipariş alıyoruz’ desek milyon mertebesinde sipariş alırız” dedi.

Osman Çobanoğlu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yerli otomobil konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Vatandaşların yerli marka otomobil projesini sahiplendiğini söyleyen Bakan Faruk Özlü “Şu anda ‘sipariş alıyoruz’ diye piyasaya çıksak, milyon mertebesinde sipariş alırız” dedi. İşte Bakan Özlü’den yerli otomobil ile ilgili açıklamalar: 

NEREDE ÜRETİLECEK?

Bu yıl bizim gündemimizde yer seçimi konusu yok. Bu yaklaşık 1 yıl sonra gündeme gelecek bir konu. Seri üretim aşamasına yaklaşırken bunu hangi şehre yapacağımızın ayrıca analizi yapılacak. Yatırımı yapacağımız yerin bize birtakım avantajlar sağlaması lazım. Mesela limanlara yakınlık bir kriter, yakınlarında bir otomotiv yan sanayisi kapasitesinin olması bir kriter. Konsorsiyumun CEO’su üretim yerine ilişkin bir çalışma yapacak, bize sunacak müştereken bir karar verilecek.

İSMİ NE OLACAK?

İsmine konsorsiyum karar verecek. Satışa etkisi olabilecek, çağrışımlar yaptırabilecek, yurt dışına da uygun bir isim olacaktır. Bizim amacımız Türkiye pazarında yüzde 12-17 arasında pay almak. Yurt dışında fabrikalar kurup aracımızı üretmek. Yerli millî düşüneceğiz ama küresel bir oyuncu olacağız.

SATIŞ HEDEFİ 

Şu an yerli otomobile nasıl teşvik verebileceğimizi değerlendiriyoruz. Alacak olan vatandaşa mı teşvik vereceğiz yoksa şirketi destekleyip vatandaşa ucuz otomobil mi sunsun bunları hep çalışıyoruz. Şu anda ‘sipariş alıyoruz’ diye piyasaya çıksak, milyon mertebesinde sipariş alırız. 

TÜBİTAK’IN ROLÜ 

TÜBİTAK 2015’ten beri çalışmalar yapıyor. 50’nin üzerinde personel ve dışarıdan aldığı hizmetler var. Önceden planladığımız şekilde TÜBİTAK’ın elinde ne kadar yaptığı çalışma, tasarım, eğitimli personel varsa bunları bilabedel konsorsiyuma devretme kararını daha önce planlamıştık. En son TÜBİTAK yönetim kurulu bu kararı resmen de aldı. Önceden bu kararı alamazdık, çünkü ortada bir şirket yoktu. Konsorsiyum, bunları değerlendirecek. İşine yarar, yaramaz, işi hızlandırır, bu yeni CEO’nun ve yeni yönetimin vereceği bir karar. Bir nevi iş eğitimi oldu. Kavramsal tasarım aşamasında çalışmaları var. Bu arkadaşlarımız, geçen iki yıllık dönemde ciddi bir bilgi birikimi ettiler. Ortada bir know-how var, bunu konsorsiyuma devredeceğiz.

1 TRİLYON DOLARLIK PAY İÇİN YOL HARİTASI

Dijital dönüşüm yol haritasının içeriğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Özlü “Tamamladık, gelecek günlerde açıklayacağız. Dijital ekonominin büyüklüğü 10 yıl içinde 100 trilyon dolar olacak. ‘Biz ne kadar pay alabiliriz’ diye çalıştık. Hedefimiz dijital dönüşümün meydana getirdiği ekonomiden 1 trilyon dolar pay almak. 10 ilde dijital dönüşüm merkezleri kuracağız. Bunlar arasında İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, Gaziantep gibi iller var. Dijital dönüşümün eğitimlerini vereceğiz. Nitelikli iş gücü ve insan kapasitesi bunu artıracağız. Biz bu dönüşümün dışında kalamayız. 1’inci ve 2’nci sanayi devrimini 100 yıl geriden takip ettik. Üçüncü de bir 30 yıl vardı. Şu anda tam işin başındayız. Türkiye bu dönüşümü yakalamak durumunda” diye konuştu.

"SIKINTILARIMI ÇÖZÜNCE GELİRİM"

Dünyaca ünlü elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın sahibi Elon Musk’ın Türkiye ziyaretinin sorulması üzerine ise Özlü şunları söyledi: Görüşmede ben de vardım. Cumhurbaşkanımızı ziyaret etti. Kendi kurduğu fabrikaların sorunları olduğunu ve bunları çözmek için uğraştığını söyledi. Tesla başarı bakımından arzu ettiği seviyeye ulaşırsa, bunun fabrikalarını dünyanın muhtelif yerlerine kuracağını söyledi. Türkiye’yi de konuştuk ama ‘kendi fabrikalarının sıkıntılarını çözdükten sonra bunu düşünebilirim’ dedi. 

 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...