Sıfır kilometre pazarı daralırken ikinci elde talep hızla artıyor

Sıfır kilometre pazarı daralırken ikinci elde talep hızla artıyor

T-Otomobil Haberleri

Otomotiv satışlarındaki grafiklerde durgunluk devam ediyor. 2019 ilk çeyrek verilerine göre sıfır kilometre pazarı yüzde 44,2 azalırken talepler ikinci ele doğru kayıyor.

ALİ ÇELİK

Otomotiv Sanayi Derneğinin yayınladığı son rapora göre mart ayında 0 km otomobil satışları 38.628 adet, hafif ticari araç satışları ise 10.593 adet olarak gerçekleşti. 2019 yılının ilk üç aylık toplamı ise 88.469 adet olarak kayıtlara geçti. Bu datalar 2018’in aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ise dikkat çeken yüzde 44,2’lik bir daralma. İkinci el pazarında ise sıfır kilometredeki araç satışlarına nispeten küçülme daha düşük oranlarda seyrediyor. TÜİK raporlarına göre 2019 yılı Ocak-Şubat döneminde el değiştiren kullanılmış araç sayısı 934 bin. 2018 yılının aynı dönemi ile bu rakamları karşılaştırdığımızda yüzde 15’lik bir daralma ortaya çıkıyor.

ARADAKİ FARK 10 KAT
Geçen yıl gerçekleşen toplam rakamlara göre sıfır otomobil ve hafif ticari araç satışları 620 bin 937 adet, ikinci el tarafında ise 6 milyon 861 bin 466 olarak dikkat çekiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Otoshops Genel Müdürü Murat Aydın, 2019 yılının ilk üç ayında pazarın beklemeye geçtiğinin altını çizerek “Ekonomide yaşanan dalgalanmalar, faiz oranlarının hâlen yüksek olması ve yaşadığımız yerel seçimler, araç almak isteyenlerin taleplerini ötelemesine sebep oldu. Ancak bu süreç tamamlandı ve pazarın artık normal dinamiklerine döneceğini tahmin ediyoruz. ÖTV indiriminin uzatılması sıfır kilometre otomobil pazarına olduğu kadar, aracını değiştirmek isteyenler veya ilk aracını ikinci el olarak almak isteyen için de etkili olacaktır. Bu sene içinde gerçekleşecek satışların en az 2018 seviyelerinde olacağını düşünüyoruz” dedi.
Otoshops olarak 2019 yılında 7 bin adetlik satış hedeflediklerini belirten Aydın “Nisan ayıyla beraber pazarda hareketlenme başlar. Bizde hedeflediğimiz rakamlara doğru ilerleyeceğimizi düşünüyoruz. İkinci el tarafında en önemli nokta araçlar ekspertiz raporu. Bu konuda 111 noktada kontrol gerçekleştiriyoruz. Ayrıca müşterilerimize sunduğumuz 14 günde değişim, iki seneye varan garanti, iki seneye varan yol yardım ve 12 yaşa kadar 48 ay taksit gibi desteklerimizle ikinci el pazarımızı arttırma hedefindeyiz” şeklinde konuştu.  

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...