İmzada James Bond dönemi

Düzenleyen:
İmzada James Bond dönemi

TEKNOLOJİ Haberleri

Bildiğimiz anlamda kalemle attığımız imzalar yerini dijital imzalara bırakıyor. Artık elle tutulmayan gözle görülmeyen imzalara sahip olacağız.

Alışverişin yerini e-ticaret, paranın yerini Bitcoin alıyor derken "imza" da bu dijital dönüşümden nasibini aldı. E-imza ile klasik anlamda bildiğimiz imza yerini elle tutulmayan gözle görülmeyen bir imzaya bırakıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre, Türkiye’de 2014 sonu itibariyle, toplam 1 milyon 650 bin adet e-imza ve mobil imza üretilmişti. 2015 sonu itibariyle, e-imza ve mobil imza toplamı 2 milyona ulaşmış bulunuyor. Böylece 2015 yıl sonu itibariyle elektronik imza toplam sayısında yüzde 20 oranında bir artış gerçekleşti. Ülkemizdeki e-imza ve mobil imza sayısı toplamının 2016 yıl sonunda 2.5 milyonu aşacağının öngörüldüğünü belirten TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast, basit bir başvuru ile herkesin e-imzaya sahip olabileceğini söyledi. 81 ilde başvuru merkezleri ile hizmet verdiklerini belirten Samast, "E-imza özellikle işletmeler için hayati önem taşıyor. Kimlik bilgileri ve basit bir forum doldurarak e-imza sahibi olmak mümkün. İşletmelerden ayrıca sicil belgesi de istiyoruz. 1 yıllık 129 TL + KDV , 3 yıllık 249 TL + KDV" dedi. E-imzanın kalemle atılan bir imza olmadığını ifade eden Samast, onun için güvenli bir şekilde saklanması gerektiğini kaydetti. TÜRKKEP olarak Türkiye'de e-saklama hizmetini veren ilk şirket olduklarını anlatan Samast, "Belge oluşturdunuz, dosya oluşturdunuz diyelim. Peki bunu nasıl saklayacaksınız? TÜRKKEP olarak e-imza ve dosyaları saklama yetkisine sahibiz. Her firma bunu yapamaz. Belgeleri 5 yıldan 10 yıla kadar saklıyoruz. Yıllık fiyatı ise 70 liradan başlıyor" diye konuştu. 

Ayrıca firmalara Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hizmeti verdiklerini dile getiren Samast şu bilgileri verdi: "2004 yılında başlayan e-dönüşüm uygulamaları, ülkemizde hızlı şekilde yaygınlaşmaya devam ediyor. 2015 yılında 150 bini geçen KEP kullanım oranlarının yüzde 90’ı kurumsal, yüzde 10’u ise bireysel adreslerden oluşuyor. Ülkemizde 2015 sonu itibariyle, KEP adresi sayısı 150 bini geçmiş durumda. 2016 yılında ülkemizdeki toplam KEP adres sayısının 2 kat, kullanım oranının ise 5 kat artacağı öngörülüyor. 5 yıl içerisinde ise 8 milyon kullanıcının KEP kullanması öngörülüyor. KEP sektörünün tüm bileşenleriyle 5 yıl içerisinde 8 milyon kullanıcıya sahip olacak ve sektör 1.5 milyar TL’lik bir hacme ulaşacak."

Ekonomiye 2 milyar liralık katkı  
TÜRKKEP, e-imza, e-depolama ve KEP hizmetlerinin yanı sıra e-fatura, e-arşiv, e-defter,e-tebliğat hizmetleri de veriyor. 2015 yılı sonu itibariyle e-fatura uygulamasına geçen ilave mükellefler ile toplam kullanıcı mükellef sayısı 48 bine ulaştı. Geçtiğimiz yıl 100 milyon adet e-fatura oluşturulurken 2016 yılında ise e-fatura âdetinin 500 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. E-fatura ve e-defter'in ülke ekonomisine 2 milyar TL ekonomik katkı sağlaması bekleniyor.

Ömer Temür

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...