Herkese 1 robot

Herkese 1 robot

TEKNOLOJİ Haberleri

New York merkezli yapay zekâ firması UiPath, Türkiye’de faaliyetlerine başladı.

“Herkese 1 robot” hedefiyle yola çıkan UiPath yapay zekâ ile donatılmış yazılım robotlarıyla ayın chatbot’lar gibi hemen hemen her alanda işletme ve kişilere özel hizmet verecek. Google ve Facebook gibi teknoloji devleri tarafından da desteklenen UiPath’in Türkiye Müdürlüğüne ise geçtiğimiz haziran ayında Samsung Türkiye’deki görevinden ayrılan Tansu Yeğen getirildi. Türkiye’nin UiPath 15. ülkesi olduğunu belirten Yeğen, şirketin RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) ve suni zekâ teknolojilerini kullanarak tekrarlanan iş süreçlerini yazılımlar aracıyla yerine getirdiğini söyledi. Yeğen “Robotik Süreç Otomasyonu insanı bire bir taklit ederek el ve göz ile yaptıklarını onun yerine hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilmesi için yapılandırılan ve robot olarak adlandırılan bir yazılım teknolojisidir. Endüstri 4.0 çağında büyük veri, nesnelerin interneti ve süreç optimizasyonunu tamamlayan en büyük teknolojidir. Aslında RPA robotu çalışanların katma değersiz işlerini dijital asistan olarak üzerine alır ve onlar adına tüm sıkıcı işlemleri yerine getirir. Firmalar bu teknoloji sayesinde yüzde 70’e kadar verimliliklerini artırabiliyor. Teknolojinin geri dönüşümü ise ortalama 6 ay” dedi.
Yeğen, iki yıl içerisinde RPA robotlarının tamamen yapay zekâlı robotlara dönüşeceğini ve kişilere özel hizmet de vereceğini söyledi. Bu anlamda UiPath’in çok önemli bir dönüşüme imza atacağına dikkat çeken Yeğen, “UiPath ile herkes ihtiyacına göre yazılım robotu alabilecek. Bu robotlar sizin adınıza işleri halledecek. Mesela siz bilgisayarda bir iş yaparken diğer bilgisayar ekranı sizin adınıza maile bakacak. Bordro üretimi, işe alım sürecini, izin süreçleri, raporlamalar, ödemeleri v.s. bilgisayar ekranı kendi yapacak. Siz bunu yaptığını canlı olarak ekrandan göreceksiniz. Şu an bu hizmetleri veriyoruz. Bireyler de ihtiyacına göre bu robotları kullanabilecek. Herkesin bir robotu olacak. Kullanıcı yazılım robotunu TV’ye yükleyerek mesela kızının TV alışkanlıklarını öğrenebilecek. ARP robotu aslında yapay zekâya geçiş süreci. 2020 yılında bu sistem yapay zekânın kendisi olacak” diye konuştu.  Türkiye’de 10 kişilik bir ekiple hizmet verdiklerini dile getiren Yeğen, “Türkiye’de 10 müşteriye hizmet veriyoruz. Yıl sonuna kadar 20 çalışan ve 20 müşteriye ulaşacağız” ifadelerini kullandı.

İki yılda 100 milyon dolarlık şirkete ulaştı
Romanya’da 2005 yılında kurulan ve merkezi şu anda New York’ta bulunan UiPath, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 ülkede faaliyet gösteriliyor. 1 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan şirket 21 ay gibi kısa bir sürede 100 milyon dolar büyüklüğe ulaştı. Yıl sonu hedefini 200 milyon dolar olarak belirleyen şirketin yazılım robotları 1.800 civarında özel ve kamu kurum tarafından kullanılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...