Gelecek burada

Gelecek burada

TEKNOLOJİ Haberleri

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES, LAS Vegas’ta kapılarını açtı.

ÖMER TEMÜR

Teknoloji devlerinin âdeta çıkarma yaptığı fuara geleceğin teknolojileri damgasını vurdu. Geleceğin otomobillerinden uçan taksiye, katlanabilir ekranlardan 5G teknolojilerine kadar birçok ürün ilk defa tanıtıldı.

AVATAR'DAN FIRLAMIŞ GİBİ
Mercedes CES’te bir sürpriz yaparak Mercedes-Benz Vision AVTR’ı tanıttı. 2009 yılında çıkan orijinal Avatar filminden ilham alınarak tasarlanan otomobilde direksiyon bulunmuyor. Yan yan gidebilen AVTR, iç tasarımıyla da dikkatleri üzerine çekilor. Mesela araçta bulunan bir ped, aracın tüm kontrolüne sahip olmanıza yardımcı oluyor. Elinizi kaldırdığınızda, ekran avuç içinize yansıtılıyor. Koltuklar Endonezya’da elle hasat edilen, natürel ham madde olarak büyüyen Karuun adlı yeni bir ahşap tipinden yapılmış. Koltuk tasarımında ise Avtar karakterlerden yararlanılmış. Ayrıca aracın arka tarafındaki 33 farklı ‘kanat’ enerji üretiyor.

YAPAY ZEKÂLI JİLET
Bic tarafından geliştirilen akıllı jilet, bluetooth üzerinden telefona bağlanıyor. Tıraş olurken suyun sıcaklığını, sakalınızın ne kadar yoğun olduğunu, tıraş hızını ve süresini, bıçağın keskinliğini ölçüyor.

UÇAN TAKSİ
Hyundai, Uber’in hava taşımacılığı çalışmaları yapan girişimi Uber Elevate girişimine katılan ilk otomobil şirketi oldu. İş birliği kapsamında geliştirilecek hava araçları dört koltuklu olacak ve saatte 60 kilometreye kadar çıkabilecek. Uber Elevate, şehir merkezlerini ve banliyölerini birbirine bağlayarak yolculuğa çıkan devin erişimini genişletmeyi hedefliyor.

YAPAY İNSAN PROJESİ: NEON
 Samsung’un STAR Labs birimi, uzun zamandır üzerinde çalıştığı Neon Projesi’ndeki sis perdesini nihayet kaldırdı. Gerçek bir kişinin görüntüsü ve sesinden ilham alınarak tasarlanan ‘Neon’lar ne sesli bir asistan ne de insansı bir robot. Kendi kendine öğrenen, yaşadıkça kendi anılarına sahip olan sanal bir karakter. Çok gelişmiş yapay zekâ ve makine öğrenme altyapıları üstüne kurulan bu karakterlerin, yapılan görüşmeye göre anlık duygusal tepki verebiliyor.

SONY'DEN OTOMOBİL
Japon teknoloji devi Sony, otomobil sektörüne adım attı. BlackBerry QNX, Bosch, Qualcomm, NVIDIA, Continental gibi markalarla iş birliği yapan Sony konsept otomobili Vision-S’i CES’te tanıttı. Sedan olarak karşımıza çıkan elektrikli Vision-S’in içinde ve dışında 33 farklı sensör bulunuyor. Kokpit bölümünde boydan boya uzanan dokunmatik özellikli bir bilgi-eğlence ekranı yer alıyor. Arka koltuk başlıklarında yolcular için koyulan ekranlar da gözden kaçmıyor. Bunun yanı sıra always-on connectivity (her zaman açık bağlantı) ve 360 derece ses özelliğine sahip hoparlör gibi daha birçok fonksiyon, otomobilde kendine yer buluyor.

SANAL GÜNEŞLİK
Bosch tarafından tasarlanan sanal güneşlik saydam bir LCD panel ve sürücünün yüz hareketlerini takip eden bir kameradan oluşuyor. Yapay zekâ destekli yüz algılama yazılımı, güneş ışınlarının sürücünün gözüne gelip gelmediğini kontrol ederek güneşliğin yönünü otomatik olarak ayarlıyor.

KATLANABİLİR BİLGİSAYAR
Katlanabilir telefon furyasına bilgisayarlar da dâhil oldu. Lenovo, dünyanın ilk katlanabilir ekranlı bilgisayarı Lenovo ThinkPad X1 Fold’u duyurdu. ThinkPad X1 Fold 13,3 inç büyüklüğünde 2.048 x 1.536 piksel çözünürlüklü OLED bir ekranla geliyor. Açıkken 13,3 inçlik bir dizüstü bilgisayar kadar yer kaplayan üründe ekranın bir kısmı sanal klavye olarak kullanılabiliyor.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...