Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sözde hacker'lar 'telefon takip' iddiasıyla avlıyor

Sözde hacker'lar 'telefon takip' iddiasıyla avlıyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Sosyal medyada bazı hacker’lar “İstediğiniz kişinin telefonundaki mesajları bulalım” vaadinde bulunuyor. Başkalarının mesajlarını öğrenmek isteyenler ise bu oyuna gelip dolandırılıyor.

KAAN ZENGİNLİ

Sosyal medya ve internet üzerinden yapılan dolandırıcılık yöntemlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak kendini hacker olarak tanıtan kişiler, herhangi bir telefon numarası verildiği takdirde, o numaraya ait bütün mesajlaşma ve konum bilgilerine ulaşılabileceğini iddia ederek vatandaşlardan para sızdırmaya başladı. Bu fırsatçılar; kendilerini ajan olarak tanıtarak, geliştirdikleri program üzerinden karşı tarafın telefonuna ulaştıklarını belirtiyor. İrtibata geçtiğimiz kişi, takip etmek istediğimiz telefon bilgisi için 400 lira ödeme yapmamız gerektiğini ve telefonumuza bir link göndereceğini söyledi. Bu sayede telefona bir program yükleneceğini aktarıp şüpheli, yüklenen programa istenilen telefon numarası yazılarak, o telefondaki Instagram, WhatsApp ve Facebook mesajlaşmalarına ulaşabileceğimizi iddia etti. Ayrıca girilen telefon numarasındaki kişinin konum bilgisine kadar alınabileceğini dile getirdi.

Sözde hacker'lar 'telefon takip' iddiasıyla avlıyor
İnternette kendin hacker olarak tanıtan kişiler, istediğiniz kişinin mesajlaşmalarını bulabileceğini söyleyerek ödeme alıyor

YAZILIMCI OLARAK TANITIYORLAR
Son dönemde bu dolandırıcılık yönteminin fazlasıyla kullanılmaya başlandığı söyleyen adli bilişim uzmanı İsa Altun “Özellikle eşlerini ve iş ortaklarını takip etmek isteyen kişiler bu dolandırıcılık yöntemine fazlasıyla ilgi gösteriyor” dedi. Dolandırıcıların kişilere Instagram veya e-Posta üzerinden ulaştıklarını belirten Altun “Size kendilerini yazılımcı olarak tanıtıyorlar. Herhangi bir numara verildiği zaman, o telefona uzaktan erişim sağlanabildiği vaadinde bulunuyorlar. Karşı telefonun bütün bilgilerine anında ulaşabildiklerini söylüyorlar. Çoğu kişi de ne yazık ki bu tuzağa düşüyor. Hâlbuki böyle bir durum söz konusu dahi olamaz. Ancak karşı tarafa Pegasus veya Trojan gibi casus virüsler göndermeleri gerekir. Karşı tarafında bu linki tıklaması ve onay vermesi lazım, Aksi hâlde başka bir telefona ulaşmak imkânsız... Ancak büyük istihbarat teşkilatlarının yapabileceği bir yetenek bu” diye konuştu. Kendisini ajan olarak tanıtan kişinin sizden para talep etmesi dışında, programı kullanabilmeniz için bir link göndereceğini hatırlattığımız Altun “Burada amaç 400 lirayı almak değil. Size gönderdiği linke girmeniz durumda, sizin telefonunuza ulaşabiliyorlar” ifadelerini kullandı.
 Ulaşılan telefonun içindeki fotoğraf veya videolarla kişileri tehdit ettiklerini de ifade eden Altun “Siz karşı tarafı takip etmeyi planlarken, dolandırıcılar sizin telefonunuza ulaşarak özel bilgilerinizi alıyor. Tehdit ve şantaja kadar giden durumlar yaşanıyor. Ayrıca telefonunuzda yüklü olan banka hesaplarınıza giriyorlar. Amaç hesapları boşaltmak” şeklinde konuştu.

LİNKE TIKLARSANIZ HEMEN BANKAYI ARAYIN
Son dönemlerde sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılık yöntemlerinin arttığını söyleyen İsa Altun, sözlerini şöyle tamamladı: Tanımadığınız bir kişi veya profilden gelen hiçbir mesajı kabul etmeyin. Şayet linkleri kabul ettiyseniz, bankanızı arayarak durumu bildirin. Ayrıca durumu mahkemeye taşımanız gerekiyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...