Son dakika: Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı

Düzenleyen:
Son dakika: Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı

TEKNOLOJİ Haberleri

Son dakika haberine göre; Türkiye'nin 8'inci uydusu Türksat 5B, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden uzaya fırlatıldı. Uydu fırlatma törenine video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Elon Musk'ı ve Space X firmasını Türkiye karşıtı lobilerin şantajına ve baskısına boyun eğmedikleri için şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Türksat 5B uydusu, saat 06.58'de ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden SpaceX'in Falcon 9 roketiyle yörüngeye fırlatıldı.

TÜRKİYE’NİN İLETİŞİM KAPASİTESİ 15 KATINA ÇIKACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5B ile Türkiye’nin iletişim kapasitesinin 15 katına çıkacağını açıkladı.

Karaismailoğlu, "İletişimin karasal ulaştırılması mümkün olmayan hava, deniz, karada internet ve iletişim yapısı türksat 5B kapsamı alanına giren heryerde kesintisiz sağlanacak. Böylece gemilerde, uçaklarda karasal ulaşmayan dağ ve doğal internet kapsama alanı olan heryerde geniş bant internet ve iletişim uçtan uça sağlanabilecek" dedi. 

ÖMRÜ 35 YIL OLACAK

Türksat 5B uydusu; Ortadoğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkeleri içeren geniş bir kapsama alanında hizmet verecek.

Ülkenin faydalı yük kapasitesi en yüksek uydusu Türksat 5B, 4,5 ton fırlatma ağırlığına ve 15 kilovat güç kapasitesine sahip bulunuyor.

Uydunun devreye alınmasıyla Türksat'ın haberleşme uydularının sayısı beşe çıkacak. Türksat 5B'nin ömrü 35 yıl olacak.

Son dakika: Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldıTürksat 5B, Geniş bant veri kapasitesiyle büyük bir nüfusa ticari servis hizmeti sunacak.

AKTİF 5'İNCİ HABERLEŞME UYDUMUZ OLACAK

Yeni nesil elektrikli itki sistemi barındıran uydunun, 42 derece doğu yörüngesinde kullanıma alınmasıyla Ka-Bant veri hizmetinin yanı sıra Ku-Bant kapasitesi artırılacak ve aynı yörüngede hizmet veren Türksat 3A ve Türksat 4A uydularına da yedeklilik sağlanmış olacak.

Türksat 5B'nin uzayda yerini almasıyla Türksat'ın yerli ve milli uydu anten ailesi PeycON servislerinin de kapsama alanı ve hızı daha güçlenmiş olacak.

Türkiye’nin aktif haberleşme uydusu sayısı 5’e, toplam uydu sayısı 8’e çıkmış olacak.

Son dakika: Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN MUSK'A ÖNEMLİ MESAJ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türksat 5B'nin uzaya fırlatılmasından hemen önce Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Uzaydaki sekizinci aktif uydumuz olacak #TURKSAT5B, 42 derece doğu yörüngesinde ülkemize 35 yıl boyunca hizmet etmek üzere uzay yolculuğuna başlıyor. Hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

Uydu fırlatma törenine video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin en güçlü ve en yüksek kapasiteli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 5B’yi uzaya fırlattık. Bu uydu projemizde yine Space X firmasının Falcon-9 roketini tercih ettik. Musk’ı ve Space X firmasını Türkiye karşıtı lobilerin şantajına ve baskısına boyun eğmedikleri için şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. TÜRKSAT 5B uydumuz 42 derece doğu yörüngesinde hizmet veren ve televizyon yayıncılığının yükünü taşıyan TÜRKSAT 3A ve TÜRKSAT 4A uydularına yedeklik yapacaktır” dedi.

TÜRKSAT 5B’nin devreye girmesiyle veri iletim hızı ve kapasitesinin 15 kattan fazla artacağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sayede internet erişiminin kısıtlı olduğu bölgelere kara, deniz ve hava taşıtları da dahil olmak üzere kapsama alanındaki kullanıcılara geniş band uydu internet hizmeti verilebilecektir. Uydumuz 35 yıldan fazla manevra ömrüyle 42 derece doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge kullanım haklarının korunmasını sağlayacaktır. İletişim kapasitemizi daha da güçlendirecek TÜRKSAT 5B uydumuzun ülkemiz için, milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Space-x firmasıyla uzay çalışmaları alanında yürüttüğümüz başarılı ortak çalışmalarımızın artarak devam etmesini temenni ediyorum. Bizlere bu gururu yaşatan herkese şahsım ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

TÜRKSAT 6A 2023'TE UZAYA GÖNDERİLECEK

Yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın da üretim ve entegrasyon faaliyetleri devam ediyor.

Türksat 6A tamamlandığında Türkiye, dünyada kendi haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülke arasına girecek.

Uydunun, 2023 yılında uzaya gönderilmesi hedefleniyor.

Son dakika: Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...