MIT bilim insanları duyurdu: 'Dünyalı uçan' daire Ay'ı keşfedecek

Düzenleyen:
MIT bilim insanları duyurdu: 'Dünyalı uçan' daire Ay'ı keşfedecek

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD'nin önde gelen akademik kurumlarından Massachussets Teknoloji Enstitüsünde (MIT) ilginç bir uzay aracı geliştiriliyor. Bilim insanları, gelecekteki Ay ve asteroit görevlerinde kullanmak üzere 'uçan daire' tasarladıklarını duyurdu. Araç tasarımının bilim kurgu filmlerindeki uzaylı araçlarına benzemesi ilgi çekti.

Gelecekte Ay'a ve diğer havasız gök cisimlerine gönderilmesi planlanan uçan daire, Güneş'e ve çevresindeki plazmaya doğrudan maruz kalmasıyla oluşan elektrik alanından güç alabilecek. Bilim insanlarının açıklamasına göre keşif aracı, elektrostatik itme kuvvetiyle Ay yüzeyinin üzerinde yüzecek.

Çalışmayı yüksek lisans öğrencisi Oliver Jia-Richards ile yöneten havacılık mühendisi Paulo Lozano, çalışma hakkında konuştu. Prof. Dr. Lozano, hem aracı şarj etmek hem de doğal yüzey yükünü artırmak için küçük iyon ışınları kullanan ve yerçekimine karşı koyacak bir araç geliştirmeye çalıştıklarını söyledi. 

ZORLU ARAZİLERİ KEŞFEDECEK 

Çalışmanın ayrıntılarını aktaran Paulo Lozano, "Yükselen bir gezici ile tekerlekler veya hareketli parçalar hakkında endişelenmenize gerek yok. Bir asteroitin arazisi tamamen engebeli olabilir ve gezicinizi havada tutmak için kontrollü bir mekanizmanız olduğu sürece, asteroidi fiziksel olarak atlatmak zorunda kalmadan çok zorlu, keşfedilmemiş arazilerin üzerinden geçebilirsiniz." dedi. 

MIT bilim insanları duyurdu: 'Dünyalı uçan' daire Ay'ı keşfedecek

Lozano'nun ardından araştırma görevlisi Oliver Jia-Richards da konuştu: "Bunu, Japon uzay ajansı tarafından başlatılan Hayabusa misyonları gibi kullanmayı düşünüyoruz. Bu uzay aracı, küçük bir asteroidin etrafında hareket etti ve yüzeyine küçük geziciler yerleştirdi. Benzer şekilde, gelecekteki bir görevin Ay'ın ve diğer asteroitlerin yüzeyini keşfetmek için küçük gezici araçlar gönderebileceğini düşünüyoruz."

MIT ekibi, çalışmayı Journal of Spacecraft and Rockets dergisinde yayımladı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...