NASA duyurdu: James Webb Uzay Teleskobu'nun ömrü iki katına çıktı

Düzenleyen:
NASA duyurdu: James Webb Uzay Teleskobu'nun ömrü iki katına çıktı

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA liderliğindeki uzay ekipleri, geçtiğimiz hafta sonu devasa James Webb Uzay Teleskobu’nu fırlattı. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Ariane 5 roketiyle fırlatılan teleskop, NASA’nın efsanevi Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alacak.

10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu, şu anda en pahalı uzay görevi olarak kayıtlara geçiyor. Teleskop, evrenin uzak noktalarındaki bilinmeyen cisimleri gözlemlemeye çalışacak. Bilim insanlarının büyük beklenti duyduğu araç, Hubble’ın görmediği cisimleri keşfedebilir. 

UZAY TELESKOBU 10 YILDAN UZUN YAŞAYACAK

1989 yılında temelleri atılan James Webb Uzay Teleskobu’nun 5 ila 10 yıllık bir ömrü olduğu söyleniyordu. Ancak NASA’nın yaptığı açıklamaya göre, teleskobun ömrü iki kat arttı. Bunun nedeni ise, Ariane 5 roketinin kalkışta çok daha hassas davranması. Böylece daha az yakıt harcayan roket, Webb için gerekli yakıt miktarını artırdı.  

NASA duyurdu: James Webb Uzay Teleskobu'nun ömrü iki katına çıktı

Eğer bu tahminler doğru çıkarsa, teleskopun bilimsel operasyonları daha da uzun süre desteklemek için yeterli itici güce sahip olacağı ortada. Yani uzay aracı, daha fazla bilimsel araştırmaya katkıda bulunacak. 

NASA başlangıçta Hubble teleskobunun da yaklaşık 15 yıl görev yapacağını öngörmüştü. Ancak 30 yıldan fazla bir süre sonra bugün hala çalışıyor. Kızılötesi ışık toplayan JWST, Hubble'ın görebildiğinden 10 ila 100 kat daha sönük cisimleri görüntüleme yeteneğine sahip.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...