Tarihi değiştirecek: 4,5 milyar yıl önce Dünya'ya çarpan gezegen bulundu

Düzenleyen:
Tarihi değiştirecek: 4,5 milyar yıl önce Dünya'ya çarpan gezegen bulundu

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD'deki bir grup araştırmacı, Dünya'nın mantosunun derinliklerinde 4,5 milyar yıl önceye ait kaya katmanları keşfettiklerini açıkladı. Araştırmacılar, kalıntıların 4,5 milyar yıl önce Dünya ile çarpışmış Mars benzeri bir gezegene ait olabileceğini söyledi.

ABD'deki Utah Üniversitesinde çalışan bilim insanları, Dünya'nın oluşumunu araştırmak üzere mantonun derinliklerini incelemeye koyuldu. Ekip, Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki Mercan Denizi'nin altındaki bölgeleri analiz etti.

Utah ekibi, sismik dalgalar üreten sık depremlere meyilli olduğu için daha net bulgular sunan bu bölgede ölçümler yaptı. Daha sonra ölçümler dalgaların yüzeyin her katmanında nasıl hareket ettiğini anlamak için kullanıldı. Böylece bilim insanları gezegenin yapısı ve yoğunluğu hakkında yeni veriler elde etmeye başladı. Nihayetinde bilim insanları "tarihi değiştirebilecek" bir çalışmaya imza attı.

DÜNYA VE AY'IN OLUŞUMU 

 

Çalışmada bilim insanları, Dünya'nın mantosunun derinliklerinde (magmada) 4,5 milyar yıl önceye ait kaya katmanları bulduklarını açıkladı. Araştırmacılar, bu kalıntıların Mars boyutundaki bir gezegenin Dünya ile çarpışması sonucu meydana geldiğini belirtti. 

Tarihi değiştirecek: 4,5 milyar yıl önce Dünya'ya çarpan gezegen bulundu

Utah ekibinin bulguları, Dünya ile bir gezegenin çarpışması sonucunda uydumuz Ay'ın oluştuğu yönündeki fikirleri destekler nitelikte. NASA'nın Ay keşif programı Apollo'da astronotlar Ay yüzeyinden kaya örnekleri toplamıştı. Bu kaya örneklerinin Dünya'nın kabuğundaki kayaya oldukça benzer bileşimler taşıdığı ortaya çıkmıştı. 

Utah Üniversitesi araştırmacıları, bu çarpışmanın basit bir çarpışma olmadığını ileri sürüyor. Araştırmacılar, çarpışma nedeniyle Dünya’nın sıcaklık değerlerinde ciddi değişiklikler yaşandığını iddia ediyor. Bu nedenle bilim insanları, Utah Üniversitesi akademisyenlerine acil toplanma çağrısı yaptı. Araştırmacılar, bulguları yeniden gözden geçirecek. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...