Evde internete girerken dikkat! Ağınız ne kadar güvenli?

Evde internete girerken dikkat! Ağınız ne kadar güvenli?

TEKNOLOJİ Haberleri

Pandemi ile birlikte evden çalışma yaygınlaşırken, siber güvenlik konusu da önem kazandı. Bu sebeple şirketler de bazı tedbirler almaya başladı. TP-Link ise bu konuda kullanıcılara bazı önerilerde bulundu. İşte evde internet güvenliği için dikkat edilmesi gerekenler.

ÖMER TEMÜR

Covid salgını ile birlikte önce geçici olarak başlayan evden çalışma, pek çok firma için kalıcı hâle geldi. Buna paralel olarak da güvenlik konusu önem kazandı. Evden çalışılırken uzaktan ofis ağına erişiliyor ve sanki ofis yerel ağındaymış gibi çalışılıyor. Bir açık durumunda, eğer ev ağı yeterince güvenli değilse şirket bilgilerinin kötü amaçlı kişilerin eline geçmesi riski oluşuyor.

BUNLARA DİKKAT!
Bu sebeple evden çalışmayı kalıcı hâle getiren şirketler bazı tedbirler alıyor. Evden çalışanların ağ güvenliği için kendilerinin dikkat edeceği ve yapabileceği şeyler de var. Kablosuz ağ pazarının lider markası TP-Link ağ güvenliği konusunda kullanıcılara şu önerilerde bulunuyor:

> Evden çalışanların modem ya da yönlendiricilerinin mutlaka VPN özelliğine sahip olması gerekiyor. Modemlerdeki VPN özellikleri arasında en yaygın kullanılan IPsec VPN sayesinde herhangi bir ağa bağlanırken bağlantının, gönderilen/alınan paketlerin şifrelendiğini ve kimlik tespitinin engellendiğini söyleyen uzmanlar, VPN özellikli modem/router kullananların IPsec VPN bağlantı seçeneğini tercih etmelerini öneriyorlar. Bu sayede IP adreslerinin gizleneceğini ve şirket bilgilerinin de güvende olacağını vurguluyorlar.

> Evden çalışanların mutlaka dikkat etmesi gereken bir başka konu ise ağ adı ve şifresi. TP-Link mühendisleri, mutlaka güvenli bir ağ şifresi oluşturulmasını önemle belirtiyorlar. Harf ve rakamların karışık olarak kullanıldığı, uzun ve kırılması zor şifrelerin tercih edilmesini öneriyorlar.

> Evden çalışanların elbette evlerine konuklar da geliyor ve gelen konuklar ev ağına bağlanmak isteyebiliyorlar. Ağ adının ve şifresinin tanıdık da olsa başkalarıyla paylaşılmasının, ağ güvenliği için ciddi bir risk olduğunu belirten TP-Link mühendisleri, yeni nesil modem/router’larda Misafir Ağı özelliğinin olduğunu, dolayısıyla kullanıcıların ağ adı ve şifresini öğrenmelerine gerek kalmadan internete erişebileceklerine dikkat çekiyor.

> Ev ağına dışarıdan bir cihazın bağlanması da önemli bir problem ve risk. Ev ağına mevcut cihazlar dışında farklı bir cihaz bağlandığında Tether uygulaması üzerinde uyarı alınıyor ve bu istenmeyen cihazların ağa erişimi engellenebiliyor. 

> Evden çalışanların ağ ürünlerinin yazılımlarının güncellemeleri de hayati önem taşıyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...