Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mars keşif aracı Perseverance'tan iyi haber

Düzenleyen:
Mars keşif aracı Perseverance'tan iyi haber

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars keşiflerine yıllardır ağırlık veriyor. Ancak geçtiğimiz yıl Mars'a iniş yapan keşif aracı Perseverance bir süredir gövdesine sıkışan taşlar yüzünden zor günler geçiriyor.

NASA, Temmuz 2020'de fırlatıp Şubat 2021'de Perseverance keşif aracını Mars’a indirdi. Görevine başlar başlamaz keşif aracı, yüzlerce fotoğraf ve video çekerek bunları dünyaya ulaştırdı. Ayrıca Mars'ın birçok bölgesini gezerek, yüzlerce kilometre yol katetti. Ancak son haftalarda topladığı kaya örnekleri başını belaya soktu. 

Mars gezgini, Aralık ayı sonlarında altıncı örneğini alırken gövdesine birkaç çakıl taşı sıkıştı. Bu çakıllar, aracın örnek toplama sistemini engelleyerek görevini yerine getirmesini zorlaştırmaya başladı. NASA mühendisleri çakıl taşlarını çıkarmanın yollarını aramaya koyuldu. 

NASA, PERSEVERANCE İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Perseverance’ın WATSON kamerası Mars'tan önemli fotoğraflar çekip gönderiyor. Son olarak Aralık ayında gönderdiği fotoğrafları inceleyen mühendisler, bit carousel aparatandaki taşları fark etti. Bit carousel isimli aparat, aracın matkap kolundan numuneleri gezginin içindeki depolamaya aktaran çok önemli bir bölüme deniyor.  

Mars keşif aracı Perseverance'tan iyi haber

NASA'nın Jet Propulsion Lab'taki mühendisleri, çakıl taşlarını çıkarmak için aparatı 75 derece döndürmeye karar verdi. Bu manevreyla aparatın üzerindeki iki çakıl taşını yerinden oynatmayı başardılar. Ancak bit carouselin altında iki tane daha taş kaldı. Bunun yanı sıra, bu çakıl taşları göreve etki etmeyebilir ama yine de analizler sürüyor. 

NASA ekibi artık daha dikkatli davranıyor ve numune alma girişimi için numune tüpünü tamamen boşalttı. Bu arada, aracın aldığı örneklerin bir kısmının daha önce kaybolduğunu açıkladılar. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...