2 bin yıllık mumyanın karnındaki bebek ortaya çıktı

Düzenleyen:
2 bin yıllık mumyanın karnındaki bebek ortaya çıktı

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları, 2 bin yıllık bir mumyayı analiz ederken şok oldu. Çünkü yüzyıllar önce ölen kadının karnındaki doğmamış bebeğinin kalıntıları ortaya çıktı.

Varşova Üniversitesi bilim insanları, geçtiğimiz yıl Nisan ayında, bir mumyayı incelemeye başladı. Ekip, bilgisayarlı tomografi ve X-ray taramalarını kullanarak kadın mumyanın karnındaki doğmamış çocuğun kalıntılarını ortaya çıkardı. 

2 bin yıllık mumyanın karnındaki bebek ortaya çıktı

Araştırmacılar, fetüsün vücudun çürürken asitlenmesiyle ‘salamura’ gibi 2 bin yıldan fazla bir süredir korunduğunu açıkladı. Bu arada bu mumyanın, bir fetüse sahip bilinen ilk mumyalanmış örnek olduğu düşünülüyor. 

MUMYA, 1826'DA KEŞFEDİLDİ

Jan Wężyk–Rudzki, karnındaki bebeğiyle mumyalanan kadını Mısır’da keşfetti ve Aralık 1826'da Varşova Üniversitesine bağışladı. 'Gizemli Hanım’ olarak adlandırılan yetişkin mumyanın etrafını büyük bir belirsizlik sarıyordu. Araştırmacılar, MÖ 1. yüzyılda yirmili yaşlarında ölen bu kadının tam olarak ne sebeple öldüğünü ise halen bilmiyor.

2 bin yıllık mumyanın karnındaki bebek ortaya çıktı

Araştırmacılar, fetüsün pozisyonuna ve doğum kanalının şekline dayanarak Gizemli Hanım'ın doğum esnasında ölmediğini belirledi. Önceki araştırmalar, mumyanın öldüğünde hamileliğinin 26-30. haftaları arasında olduğunu göstermişti. 'Gizemli Hanım' ve doğmamış çocuğu üzerindeki son çalışmayı, Polonya'nın Varşova Üniversitesinden arkeolog ve paleopatolog Marzena Ożarek-Szilke ve meslektaşları yaptı. 

2 bin yıllık mumyanın karnındaki bebek ortaya çıktı

Bilim insanları, mumyalama işleminden sonra rahim içeriği de dahil olmak üzere cesetlerdeki kan pH'ının önemli ölçüde düştüğünü, daha asidik hale geldiğini ve amonyak ve formik asit konsantrasyonlarının zamanla arttığını söylüyor. Araştırmacılar, “Vücudun natron ile dolması, hava ve oksijene erişimi önemli ölçüde sınırladı. Sonuç, fetüsün bulunduğu neredeyse hava geçirmez şekilde kapalı bir rahim.” diyor. Bilim insanları, bu durumu bataklıklardaki bedenlerin yüzyıllarca korunmasına benzetti. 

MUMYA HAKKINDA İLGİNÇ SORULAR

Ekip, mumyalama işlemi sırasında kadının iç organları alınmasına rağmen neden fetüsün rahimde bırakıldığını anlamaya çalışıyor. Çalışmanın lideri Ożarek-Szilke, Science’a, "Belki de inançlar ve ahirette yeniden doğuşla ilgisi vardır" dedi.

2 bin yıllık mumyanın karnındaki bebek ortaya çıktı

Bu arada, ‘Gizemli Hanım’ın mezarının yeri bile tarihe karıştı. Bazı kayıtlar onun Tebes'deki kraliyet mezarlarında, bazıları ise Giza'daki Keops Piramidi'nde bulunduğunu öne sürüyor.

Araştırma ekibi, bulgularını Journal of Archaeological Science'da yayımladı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...