Sesten 10 kat daha hızlı: Hipersonik füze nedir?

Düzenleyen:
Sesten 10 kat daha hızlı: Hipersonik füze nedir?

TEKNOLOJİ Haberleri

Rusya, Ukrayna işgaline yönelik kritik bir açıklama yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Ukrayna'daki bir mühimmat deposu hipersonik füzeler ile imha edildi. Putin, daha önce bu uçaklar için "Durdurulamaz" tanımını yapmıştı.

Ukrayna işgalinin üzerinden neredeyse bir ay geçti ve Rusya, savaş şiddetini artırmaya yönelik yeni planlarını devreye soktu. Rusya, ses hızının 10 katı hızla uçabilen manevra kabiliyetine sahip Kinzhal füzelerini konuşlandırdı. Bu mühimmatlarla Mykolaiv yakınlarındaki bir yakıt deposunu ve bir yeraltı füze ve mühimmat depolama alanını imha ettiğini de ileri sürdü. 

Açıklamada, "Ukrayna'daki özel operasyonda ilk kez Kinzhal hipersonik füzesi kullanıldı. Ukrayna'nın Ivano-Frankivsk bölgesinde füze ve uçak mühimmatı için büyük bir yeraltı deposunu Kinzhal hipersonik füze kullanarak imha ettik." ifadesi yer aldı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir MiG savaş uçağından fırlatılmak üzere tasarlanan Kinzhal'ı "ideal bir silah" olarak nitelendirdi. Putin'in "Durdurulamaz" dediği bu uçak, sesten 10 kat daha hızlı uçabiliyor ve uçuş sırasında manevra yapabiliyor. Bu da hava savunma sistemlerinin uçağı takip etmesini ve engellemesini zorlaştırıyor. Çin ve ABD dahil olmak üzere pek çok ülke hipersonik uçaklar üzerinde çalışıyor. 

Bununla birlikte, Ukrayna hükümeti saldırıları doğruladı ancak henüz ne tür füzelerin kullanıldığını belirtmedi. 

HİPERSONİK SAVAŞ UÇAKLARI VE FÜZELER

Havacılık, savunma politikaları ve teknolojileri uzmanı Arda Mevlütoğlu, hipersonik füzeleri AA'ya değerlendirmişti. Mevlütoğlu, ilk olarak hızlarına göre uçakların türlerini açıkladı: "Ses hızında yapılan uçuşa transonik uçuş, sesten hızlı süratlerde yapılan uçuşa ses-üstü ya da süpersonik uçuş denirken, ses hızından en az beş kat yüksek hızlara ise hipersonik denmektedir. Hipersonik hızlarda uçan hava araçlarının tasarım, geliştirme ve testleri, hava-uzay mühendisliğinin en ileri ve karmaşık konularındandır."

Sesten 10 kat daha hızlı: Hipersonik füze nedir?Bir MiG-31 savaş uçağı, 2018'de Rusya'da açıklanmayan bir yerde yapılan bir denemede Kinzhal hipersonik füzesi fırlatıyor (Fotoğraf: AP)

Arda Mevlütoğlu, daha sonra ise füzelerin uçuş şekillerine göre türlerini anlattı: "Kimyasal, biyolojik, nükleer ya da klasik harp başlıklarıyla donatılmış uzun mesafelere ulaşabilen füzelerin, uçuş şekillerine göre iki ana türü bulunuyor. Bunlar, ilk örnekleri İkinci Dünya Savaşı sonunda ortaya çıkmış balistik füzeler ve seyir füzeleridir. Balistik füzeler hedeflerine aerodinamik etkiler altında, eğik atış prensibiyle ulaşan silah sistemleridir. Fırlatmadan itibaren belli bir aşamaya kadar kazandıkları enerjiyi, uçuşlarının geri kalanında kullanarak hedeflerine ulaşır. Seyir füzeleri ise aynı uçaklar gibi hedeflerine yatay şekilde düz uçuş yaparak ve manevralar tatbik ederek ulaşır.

Balistik füzelerin radarlarla tespit edildikten sonra düşeceği noktayı tespit etmek görece kolaydır. Zira atmosferik etkiler altında olduğundan, belli bir süre takip edilmeleri halinde uçuş rotaları hesaplanabilmektedir. Ancak seyir füzelerinin hem çok alçaktan uçtukları hem de öngörülemeyen manevralar yapabildikleri için tespit ve takip edilmeleri son derece zordur. Özellikle ses-üstü hızlarda uçan seyir füzeleri, hava ve füze savunma sistemleri için büyük tehdit oluşturur."

Açıklamasının devamında Arda Mevlütoğlu, hipersonik hızlarda uçan seyir füzelerinin daha büyük tehdit oluşturduğunu belirterek, "Zira süratlerinin yüksekliği, hava savunma erken ihbar sistemlerine tespit, teşhis ve takip için gerekli zaman bırakmamaktadır. Hava savunma sistemi önleme yapana kadar geçecek süre içinde silah hedefine varabilmektedir. Bu, hipersonik silahlara sahip olan tarafa sürpriz etkisi avantajını sunan önemli bir farktır." dedi. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...