Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Satürn'ün halkaları yok oluyor!

Düzenleyen:
Satürn'ün halkaları yok oluyor!

TEKNOLOJİ Haberleri

Güneş sistemimizdeki tüm gezegenler arasında Satürn en güzeli olabilir. Ancak çevresindeki halkaları ile ayırt edilen Satürn, özelliğini yavaş yavaş kaybediyor.

Toz ve gaz bulutları ile buzdan oluştuğu düşünülen Satürn halkaları, yakından bakıldığında yumuşak pembe, gri ve kahverengi olarak parlıyor. Halkaları olmadan Satürn'ü hayal etmek zor ancak Satürn'ün halkaları kalıcı bir özellik değil ve halkalar her yıl malzeme kaybediyor. 

Gelen mikro meteoritler ve güneşin radyasyonu, küçük, tozlu halka maddesi parçalarını elektriklendirir. Aniden dönüşen parçacıklar, Satürn'ün manyetik alan çizgilerine uyum sağlayarak sarmallar oluşturmaya başlar. Parçacıklar Satürn'ün atmosferinin tepesine çok yaklaştığında, yerçekimi onları içeri çekerek gezegenin bulutlarında buharlaşır. Gökbilimciler buna ‘halka yağmuru’ diyor ve zamanla bu döngü Satürn’ü Satürn yapan ayırt edici unsuru hiçbir şey kalmayana kadar tüketecek. 

Japonya'nın uzay ajansı JAXA'da gezegen bilimcisi James O'Donoghue ve meslektaşları, halkaların yaklaşık 300 milyon yıl içinde yok olacağını tahmin ediyor. Yani yine de insanların Satürn'ün halkalarını incelemek için hala zamanı var. 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...