Robot köpek Spot bu kez İtalya'nın antik kentini define avcılarından koruyor

Düzenleyen:
Robot köpek Spot bu kez İtalya'nın antik kentini define avcılarından koruyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Boston Dynamics şirketinin robot köpeği Spot, İtalya Napoli yakınlarındaki antik kent Pompeii'deki binaların izlenmesine yardımcı oluyor. 1 milyon TL'lik robotik köpek, ulaşılması zor Pompeii yapılarını korumak için kameralar ve sensörler kullanıyor.

Milattan Sonra 79'da Vezüv Yanardağı tarafından örtülen Pompeii, hem doğal sebeplerden hem de insan faaliyetlerinden ötürü bozulmayla karşı karşıya. Ancak Pompeii arkeoloji parkı, antik İtalyan kentinin sokaklarını ve tünellerini insanlar yerine denetlemek için Amerikan Boston Dynamics'in Spot adlı dört ayaklı bir robot köpeğini görevlendirdi. 

Robotik bir bekçi köpeği olarak görev yapacak Spot, Pompeii'de gece veya site turistlere kapalı olduğunda devriye gezecek. Spot, yasadışı kalıntı avcıları yani define avcıları tarafından kazılmış tünelleri araştıracak. 

Pompeii arkeoloji parkı müdürü Gabriel Zuchtriegel, "Define avcıları tarafından kazılan tünellerdeki güvenlik koşulları genellikle son derece tehlikelidir, bunun bir sonucu olarak bir robotun kullanılması, daha hızlı ve tam bir güvenlik içinde ilerlememizi sağlayacak bir atılım anlamına gelebilir." diyerek Spot'un zorlu görevleri üstleneceğini söyledi. 

SPOT'A TEHLİKELİ GÖREVLER

İç veya dış mekan kullanımına uygun olan Spot, çevresini haritalayabilir, engelleri algılayabilir ve önleyebilir, merdivenleri tırmanabilir ve kapıları açabilir. Nükleer santraller, açık deniz petrol sahaları ve şantiyeler gibi çeşitli yaşanamaz ortamlarda tehlikeli görevler üstlenebilir.

Robot köpek Spot bu kez İtalya'nın antik kentini define avcılarından koruyorRobot köpek Spot, Pompeii'de devriye atıyor. 

Spot, Pompeii'de kullanılan tek ileri teknoloji değil. Pompeii arkeoloji parkı ayrıca, otonom olarak 3D taramalar gerçekleştirebilen uçan lazer tarayıcı Leica BLK2FLY'yi kullanıyor.

Spot robot köpeği, 2016 yılında Boston Dynamics tarafından tanıtıldı ancak Haziran 2020'de 75 bin dolar (yaklaşık 1 milyon TL) karşılığında piyasaya sürülmeden önce yıllarca geliştirme aşamasındaydı. Bu arada, Spot, SpaceX'in açıkladığı gibi roket fırlatma test sahalarının denetlenmesi de dahil olmak üzere bir dizi ağır hizmet uygulamasında kullanılabilir. Ayrıca Fransız ordusunda konuşlandırılıyor ve askeri okul personelinin eğitim senaryolarını tamamlamasına yardımcı oluyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...