Bilim insanlarından son uyarı: Güneş fırtınası Dünya'ya yaklaşıyor

Düzenleyen:
Bilim insanlarından son uyarı: Güneş fırtınası Dünya'ya yaklaşıyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları, Güneş fırtınasının bugün Dünya’ya yaklaşacağını ve elektrik ve GPS kesintilerine yol açabileceğini açıkladı. Bunun yanı sıra daha yoğun kuzey ışıklarını tetiklemesi de bekleniyor.

Araştırmacıların ‘AR2987’ olarak adlandırdığı daha önce ölü olduğu ve artık aktif olmadığı düşünülen güneş fırtınası aktif hale geldi. Uzay hava tahmincileri, 14 Nisan Perşembe günü koronoal kütle atımı (CME) oluşturan enerjik bir radyasyon patlaması oluşacağını söylüyor. 

Güneş fırtınası Dünya'ya çarptığında daha yoğun kuzey ışıkları oluşumunu tetikleyecek ve kuzey ışıkları ABD'nin kuzey kentlerinde ve İskoçya ile kuzey İngiltere'nin bazı bölgelerinde bile görülebilecek.

Bu güneş patlaması seviyesi, G2 sınıfı bir güneş fırtınasına yol açarak, bazı küçük elektrik şebekesi dalgalanmalarına ve ayrıca GPS sinyallerinde olası sınırlı kesintilere neden olabilir. 

Pazartesi günü Dünya'ya doğru hızla hareket etmeye başlayan bu CME'ler gezegenimizle temas ettiğinde, manyetik alanıyla çarpışacak. Plazma içindeki yüklü parçacıklar, kuzey ve güney kutuplarında başlayan alan boyunca ilerleyecek, daha sonra atmosferdeki gazlarla etkileşime girerek fotonları salacak. İşte kuzey ve güney ışıkları olarak da bilinen ‘aurora’ böyle meydana geliyor. Sakin dönemlerde normal güneş rüzgarı kutup bölgelerinde bunu zaten tetiklemekte.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...