Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi: Mars'ta paraşüt kalıntısı görüntülendi

Düzenleyen: / Kaynak: AA, DailyMail
Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi: Mars'ta paraşüt kalıntısı görüntülendi

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA, DailyMail

NASA'nın Ingenuity helikopteri, Perseverance keşif aracının Mars yüzeyine iniş yaparken kullandığı paraşütün kalıntılarını görüntüledi. Fotoğraflarda, Perseverance'ın uzay seyahatinde ve Mars'a iniş sırasında geziciyi koruyan paraşütü ve koni şeklindeki arka cephesi görünüyor.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Mars'taki keşif helikopteri Ingenuity, Perseverance aracının Kızıl Gezegen'e inerken kullandığı paraşütün kalıntılarını görüntüledi. Uzay ajansı yaptığı açıklamada Perseverance'ın paraşütünün kalıntılarını yayınladı ve kalıntıların halen sağlam olduğunu da ekledi.

NASA, Şubat 2021'de gerçekleşen iniş sırasında, yükünü çok yumuşak bir inişle bırakan paraşütün yaklaşık 125 kilometre hızla Mars yüzeyine çarptığını açıkladı. Uzay ajansı, görüntü analizinin Mars'a gelecekteki görevler için fikir sağlamaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. 

PERSEVERANCE PARAŞÜTÜ

Mars helikopteri Ingenuity, kalıntıları ilk uçuşunun birinci yıldönümünde gerçekleşen Kızıl Gezegendeki 26'ncı uçuşu sırasında çekti. Bu arada, 'Marscopter' olarak da adlandırılan Ingenuit, başlagıçta sadece beş uçuş yapmak için tasarlanmıştı ancak halen Mars'ta görevini sürdürüyor. 

Perseverance'ın paraşüt sistemi üzerinde çalışan mühendis Ian Clark, New York Times'a uçan bir daireye benzeyen kalıntıyı 'bilimkurgu unsuru' olarak nitelendirdi.

Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi: Mars'ta paraşüt kalıntısı görüntülendi(Foto: NASA)

Kaliforniya'daki NASA Jet İtki Laboratuvarı'nda inşa edilen ve plütonyum yakıtıyla çalışan Perseverance keşif aracı, 30 Temmuz 2020'de fırlatıldıktan yaklaşık 7 ay sonra 18 Şubat 2021'de Mars'a inmişti. Mars'a gönderilen araçlar içinde en gelişmiş teknolojik özelliklere sahip Perseverance'ın Kızıl Gezegen'deki yeni misyonunun gerçekleşmesi için altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın yüzeye inmesini ve çalıştırılmasını mümkün kılan sistem için de 300 milyon dolar harcanmıştı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA, DailyMail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...