Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Google, insan düzeyinde yapay zekaya yaklaştığını açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: DailyMail
Google, insan düzeyinde yapay zekaya yaklaştığını açıkladı

TEKNOLOJİ Haberleri  / DailyMail

Teknoloji devi Google’ın yapay zeka şirketi DeepMind, insan düzeyinde yapay zeka sistemini geliştirmek üzere olduklarını açıkladı. Bu algoritmanın blokları üst üste yığmaktan şiir yazmaya kadar onlarca insani beceriyi yapabildiğini belirttiler.

Google’a ait DeepMind, insan düzeyinde yapay zekaya (AI) ulaşmanın eşiğinde olabilir. DeepMin araştırmacısı ve Oxford Üniversitesinden makine öğrenimi profesörü Dr. Nando de Freitas, yapay genel zekaya (YGZ) ulaşma yarışındaki en zorlu alanın çözülmesiyle ilgili olarak 'oyun bitti' dedi. AGI, bir insanın yapabileceği herhangi bir entelektüel görevi anlama veya öğrenme yeteneğine sahip olan ve bunu eğitim almadan yapan bir makine veya programı ifade eden terim.

Bu haftanın başlarında DeepMind, çok çeşitli ortamlarda 604 farklı görevi tamamlayabilen Gato adlı yeni bir AI aracını tanıttı. Gato, insan beynindeki sinir hücreleri gibi çalışan birbirine bağlı düğümlere sahip bir bilgisayar sistemi olan tek bir sinir ağı kullanır. Bu yapay zeka algoritması, sohbet edebilir, resim yapabilir, gerçek bir robot koluyla blokları istifleyebilir ve hatta 1980'lerin ev video oyun konsolu Atari'yi oynayabilir.

Dr. de Freitas, DeepMind'in yeni Gato’sunun, insan zekasına rakip olabilecek bir AI oluşturmak için sadece geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Bununla birlikte, bir makinenin insana özgü becerileri ne kadar yerine getirebildiğini ölçen Turing testini geçebilecek seviyede olmadığını da kabul ettiler.

YAPAY ZEKA İNSANLIĞA ZARAR VERECEK ENDİŞESİ

Oxford Üniversitesi Future of Humanity Institute araştırmacısı Dr. Stuart Armstrong, yapay genel zekaya ilişkin bir açıklamasında, insanlara zarar vereceğini ve nihayetinde insanları yok edeceğini ileri sürdü. Makinelerin insan beyninin kavrayamayacağı hızlarda çalışacağına ve ekonominin, ulaşımın, sağlık hizmetlerinin ve benzeri konuların kontrolünü ele geçirmek için insanlarla iletişim kurmayı atlayacağına da inanıyor.

Dahi fizikçi Profesör Dr. Stephen Hawking de ölümünden önce BBC'ye yaptığı açıklamada, "Tam yapay zekanın geliştirilmesi, insan ırkının sonunu getirebilir." demişti. 

2016 tarihli bir makalede DeepMind araştırmacıları, bir makinenin zararlı bir eylemde bulunmasını önlemek için iptal tuşuna ihtiyaç duyulduğunu itiraf etti. DeepMind, 2016'da dünya şampiyonu profesyonel Go oyuncusu Lee Sedol'u beş maçlık bir maçta yenen bir yapay zeka programı oluşturmasıyla tanınıyor. Ayrıca 2020'de şirket, bir proteinin amino asit dizisinin 3D yapısını nasıl belirlediğini bilerek, biyolojide 'protein katlama sorunu' olarak bilinen 50 yıllık bir sorunu çözdüğünü duyurdu. DeepMind , 170 bin bilinen protein dizisi ve bunların farklı yapıları ile bir sinir ağını eğiterek sorunu yüzde 92 doğrulukla çözdüğünü öne sürüyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: DailyMail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...