Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Arjantin'de 86 milyon yıllık devasa 'Ölüm Ejderhası' keşfedildi

Düzenleyen:
Arjantin'de 86 milyon yıllık devasa 'Ölüm Ejderhası' keşfedildi

TEKNOLOJİ Haberleri

Paleontologlar (fosil bilimci) Güney Amerika'da şimdiye kadar bulunan en büyük teruzor türünü ortaya çıkardı. Keşif, Mendoza ilinin yaklaşık 800 kilometre dışında devam eden bir inşaat projesi için yapılan kazı sayesinde gerçekleşti. Ekip, ‘Ölüm ejderhası’ olarak adlandırılan iki dev uçan sürüngene ait kol, ayak ve omurga kemikleri buldu.

Arjantin'de çalışmalarını sürdürün bir grup bilim insanı, ‘Ölüm Ejderhası’ olarak adlandırdıkları yeni bir uçan sürüngen türü keşfettiklerini duyurdu. Paleontologlar (fosil bilimci) Güney Amerika'da şimdiye kadar bulunan en büyük teruzor türünü ortaya çıkardı. Keşif, Mendoza ilinin yaklaşık 800 kilometre dışında devam eden bir inşaat projesi için yapılan kazı sayesinde gerçekleşti. Ekip, ‘Ölüm ejderhası’ olarak adlandırılan iki dev uçan sürüngene ait kol, ayak ve omurga kemikleri buldu. 

İki örneğin kanat açıklıkları sırasıyla yaklaşık 7 metre ve 9 metre idi. Araştırmacılar, Kretase döneminin sonunda (yaklaşık 146 milyon ila 66 milyon yıl önce) yaşamış  bir teruzor ailesi olan Azhdarchidae olduklarını buldu. 

Yeni fosillerin keşfi, 86 milyon yıl önce devasa ejderhaların dinozorlarla birlikte Dünya'nın çeşitli bölgelerinde uçtuğunu gösteriyor. Bilimsel adı ‘Thanatosdrakon amaru’ olan teruzorun Türkçe karşılığı ‘Ölüm Ejderhası’. Yunanca ölüm (Thanatos) ve ejderha (drakon) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Proje lideri Leonardo Ortiz USA TODAY'e yaptığı açıklamada, "Thanatosdrakon'un kalıntıları, onları bilinen diğer teruzorlardan ayırmamızı sağlayan farklı özellikler sunuyor. Temel olarak, bu özellikler omurlarda ve uzuvlarda bulunur.” dedi. Bu nedenle, yeni bir teruzor türü keşfettiklerini vurguladı.  

Araştırmacılar, iki teruzorun da aynı anda öldüğünü ve birinin henüz tam olarak büyümediğini belirledi. Ancak bilim insanları, iki hayvanın aynı aileden olup olmadığını belirleyemedi. 

Ortiz David, "Fosil kalıntılarında ebeveyn ilişkisine dair hiçbir belirti yok. Ancak her iki örneğin farklı boyutlarda olduğu ve daha küçük olanın bir çocuk-alt yetişkin olduğu ve 86 milyon yıldan daha uzun bir süre önce öldüklerinde birlikte oldukları doğrulanabilir." dedi. Fosiller şu anda Mendoza'daki Ulusal Cuyo Üniversitesi Dinozorlar Laboratuvarı ve Müzesinde. Örneklerin korunması için, müze uzmanları farklı fosillerin 1'e 1 ölçeğinde kalıplarını yaptı ve müzede sergileniyor. Araştırmacılar, bulgularını Cretaceous Research dergisinin Eylül 2022 sayısında yayımlayacak.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...