Türkçe mesaj taşıyorlardı! İki uzay aracı kapatılıyor

Düzenleyen:
Türkçe mesaj taşıyorlardı! İki uzay aracı kapatılıyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Yaklaşık 5 yıl dayanacağı hesaplanarak Jüpiter ve Satürn'ü incelemesi için uzaya fırlatılan Voyager 1 ve Voyager 2 uzay araçları, yaklaşık 45 yıl süren uzay yolculuğunun sonuna geliyor. Dünya dışındaki canlılar için pek çok dilde mesaj taşıyan araçlarda Türkçe olarak kaydedilen bir mesaj da yer alıyor.

Dünya'dan en uzak uzay araçları olarak bilinen ve Güneş Sistemi'nin dışında sayılan Voyager 1 ve Voyager 2 uzay araçları yolculuğun sonuna geldi. 1977 yılında yaklaşık olarak 5 yıl dayanacağı planlanarak Jüpiter ve Satürn'ü incelemek için uzaya gönderilen araçlar,  yaklaşık 45 yıl süren serüvenlerine pilleri bittikleri için son veriyor. Araçlar, pilleri tükendiği için yakında tamamen kapanacak.

HELİOSFERİN ÖTESİNE GEÇMEYİ BAŞARDILAR

Uzay araçları o kadar uzakta ki Güneş Sistemi'nin ucundaki heliosferin ötesine geçmeyi başardılar. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse 'Voyager 1' Dünya'dan 23,3 milyar kilometre, 'Voyager 2' uzay aracı ise yaklaşık 19,3 milyar kilometre uzaklıkta.

Voyager 2 yıldızlararası ortama 2018'de girdi ancak iki uzay aracı da Güneş Sistemi'nin dışında sayılmıyor. Çünkü Güneş Sistemi'nin sınırı, su, buz, amonyak ve metandan meydana gelen Oort bulutu olarak kabul ediliyor. Bu iki uzay aracı ise henüz Oort bulutunu geçemedi. NASA, Voyager 2'nin Oort bulutun iç kenarına dahi ulaşmasının yaklaşık 300 yıl, ötesine geçmesinin ise tahminen 30 bin yıl süreceğini öngörüyor.

Türkçe mesaj taşıyorlardı! İki uzay aracı kapatılıyor

2025'TE GÜÇLERİ TÜKENECEK

İki uydu aracı, radyoizotop termoelektrik jeneratör teknolojisiyle çalışıyor. Jeneratörlerin sağladığı güç her yıl yaklaşık 4 watt azalıyor. Bu, uzay araçlarındaki cihazların birer birer kapatıldığı anlamına geliyor. Viyager 1'de çalışan cihaz sayısı 4'ü bulurken Voyager 2'de bu sayı 5. Hesaplara göre uzay araçlarının 2025'te gücünün tükeneceği düşünülüyor.

Voyager ekibinde yer alan Linda Spilker, "Her şey gerçekten yolunda giderse bu görevleri belki 2030'lara kadar uzatabiliriz. Bu tamamen pile bağlı" açıklamasında bulundu.

VOYAGER UZAY ARACINDA TÜRKÇE MESAJ

Voyager 1 ve 2 uzay araçları Türkçe olarak kaydedilen "Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayır olsun" şeklinde sesli mesaj taşıyordu. Söz konusu mesaj Prof. Dr. Peten Ian Kuniholm tarafından seslendirildi.

Uzay aracının şimdiye kadar gönderdiği veriler, evrendeki manyetik alanların rolü hakkında çarpıcı bilgiler veriyor. (Independent Türkçe)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...