Ses kayıtları her şeyi ortaya dökmüştü… Kullanıcı verilerini ele geçiren TikTok’tan yeni adım

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian, DailyMail, The Verge
Ses kayıtları her şeyi ortaya dökmüştü… Kullanıcı verilerini ele geçiren TikTok’tan yeni adım

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Guardian, DailyMail, The Verge

TikTok şirket toplantılarından sızan ses kayıtları gündeme bomba gibi düşmüştü… 80’den fazla kayıtta, popüler video paylaşım uygulamasının Çin merkezli çalışanlarının ABD’li kullanıcılarının verilerine tekrar tekrar eriştiğini ortaya çıkardı. Eylül 2021 ile Ocak 2022 arasına ait ses kayıtlarında, Çin'deki mühendislerin verileri almasını engellemeye yönelik gizli proje olan ‘Project Texas'ı tartışmak için bir araya gelen dokuz TikTok çalışanının konuşmaları yer alıyor.

BuzzFeed News’te yer alan habere göre, ses kayıtlarından birinde bir yönetmen, TikTok’un çatı şirketi ByteDance’ın bir mühendisini 'her şeye erişimi olan' bir ‘usta yönetici' olarak tanımlıyor. TikTok, bomba etkisi oluşturan haberin yayınlanmasından kısa bir süre sonra tepkileri dindirmek için ABD’li kullanıcıların verilerinin artık yazılım şirketi Oracle tarafından sağlanacağını açıkladı. 

Bir TikTok sözcüsü DailMail’e yaptığı açıklamada, “Kamuya belirttiğimiz gibi, veri güvenliği çabalarımızı güçlendirmemize yardımcı olmak için birinci sınıf dahili ve harici güvenlik uzmanları getirdik. Bu, veri güvenliği zorluklarının karmaşıklığı göz önüne alındığında standart endüstri uygulamasıdır. Mayıs ayında, ABD veri güvenliğine daha fazla odaklanma ve yönetişim sağlamak için ABD merkezli liderlikle ABD Veri Güvenliği (USDS) adında yeni bir şirket içi departman oluşturduk. Bu organizasyonun oluşturulması, veri koruma politikalarımızı ve protokollerimizi güçlendirmeye, kullanıcılarımızı daha fazla korumaya ve sistem ve kontrollerimize güven inşa etmeye yönelik süregelen çaba ve taahhüdümüzün bir parçasıdır.” dedi. 

TRUMP TIKTOK'U ENGELLEMEMEK İSTİYORDU

ABD’nin eski devlet başkanı Donald Trump'ın görevdeyken yaptığı konuşmalar akıllara geldi. Ağustos 2020'de Trump, ABD'de TikTok ve Çin sohbet uygulaması WeChat'i yasaklayacak bir yürütme emri imzaladı. Yürütme emrinde, TikTok'un ‘veri toplamasının Çin Komünist Partisinin Amerikalıların kişisel ve tescilli bilgilerine erişmesine izin vermekle tehdit ettiğini’ ileri sürüyordu.

Mevcut ABD başkanı Joe Biden, Trump'ın yürütme emirlerini iptal etti. TikTok'a karşı zaten henüz uygulanamayan yasağı kaldırdı. Bununla birlikte, TikTok, kullanıcı verilerine erişimin bir sorun olduğunu kabul etti. TikTok geçtiğimiz yılın sonlarında dünya çapında bir milyar kullanıcıya sahip olduğunu açıkladı.

Bununla birlikte, sosyal medya devlerinin kullanıcı verilerine erişmesini ilk kez duymuyoruz. Daha önce Facebook'un eriştiği verileri paylaştığı ortaya çıkmıştı. Özellikte teknoloji devi Meta bu konuda oldukça sık eleştirilerin hedefinde yer alıyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Guardian, DailyMail, The Verge
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...