Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Uzayda korku dolu anlar: Enkaz parçası neredeyse çarpıyordu! NASA astronotların son durumunu paylaştı

Düzenleyen: / Kaynak: DailyMail
Uzayda korku dolu anlar: Enkaz parçası neredeyse çarpıyordu! NASA astronotların son durumunu paylaştı

TEKNOLOJİ Haberleri  / DailyMail

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS), Rus uydu karşıtı füze testinden kaynaklanan uzay enkazıyla çarpışmaktan kaçınmak için rotadan çıkmak zorunda kaldığını açıkladı. İstasyon, kendisini hareket halindeki enkazın rotasından çıkarmak için iticilerini dört dakikadan fazla ateşlemek zorunda kaldı.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) yaptığı açıklamada, yedi kişilik mürettebatın 'hiçbir zaman tehlikede olmadığını' ve manevranın istasyon operasyonlarını etkilemediğini vurguladı. Enkazın ne kadar büyük olduğu veya uzay istasyonuna çarpsaydı ne olacağı belli değil. Ajansın, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamaya göre istasyon ‘enkaz kaçınma manevrası’ (PDAM) uygulamak zorunda kaldı. 

Rusya’ya atfedilen uzay enkazının, Kasım ayında 'uydu karşıtı füze testi' (ASAT) sırasında vurulan 4.410 kiloluk Cosmos 1408 uydusuna ait olduğu düşünülüyor. Cosmos 1408, 1982'de fırlatılmış ve artık faaliyette olmadığı için Rus bilim insanları tarafından kasıtlı olarak imha edilmiştir. Uzmanlara göre, Kasım ayında Atlantik Okyanusu üzerinde vurulan ve bin 500 parçaya ayrılan uzay enkazı, uzay araçlarında yıllarca hasara neden olacak.

UZAY ENKAZI YİNE GERİLİME YOL AÇABİLİR

Cosmos 1408 geçtiğimiz yıl vurulduğunda, Dünya'nın yaklaşık 400 km üzerinde yörüngede dönen istasyondaki astronotlar, enkaz uzaklaşana kadar iki saat istasyon içinde sığındı. İstasyon ekibine uzay istasyonunun kaçış bölmelerine geçiş yapmaları emredilmişti.

O tarihte NASA Yöneticisi Bill Nelson, “Bu sorumsuz ve istikrarsızlaştırıcı eylem öfkeliyim. Rusya yalnızca ISS'deki Amerikalı ve uluslararası astronotları değil, aynı zamanda kendi kozmonotlarını da tehlikeye atıyor. Bütün ulusların, ASAT'lardan (uydu karşıtı silah) kasıtlı olarak uzay enkazı oluşturulmasını önleme ve güvenli, sürdürülebilir bir uzay ortamını teşvik etme sorumluluğu var” diyerek Rusya’ya tepki gösterdi. 

Uzay araştırmacıları, Dünya tabanlı radar kullanarak uzay enkazlarını takip ediyor.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: DailyMail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...