Dünya, Türkiye’de üretilen ham maddenin peşinde: TSK’ya duvar olacak!

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Dünya, Türkiye’de üretilen ham maddenin peşinde: TSK’ya duvar olacak!

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Konya'daki Eti Alüminyum Tesisleri'nde savunma sanayi projelerinde kullanılması için üretilen ‘özel alümina’, kara, hava ve deniz araçlarında kullanılan zırh çeliğine oranla daha yüksek koruma sağlayacak. Dünya, 2 bin derece ısının bile eritemediği bu ham maddenin peşine düştü bile.

Türkiye’de savunma sanayi projelerine hız verilirken, ülkemizde üretilen pek çok ürün ve materyal, dünyanın gündemine de oturuyor. Eti Alüminyum, savunma sanayisi için alüminyum oksitten, patlama sönümleyici ve balistik koruma artırıcı zırh ham maddesi geliştirdi. Ar-Ge çalışmaları kapsamında geliştirilen ham maddenin seri üretimine ise 2023’te başlanacağı açıklandı. Söz konusu malzemenin yanmazlık özelliği sayesinde yüksek koruma sağladığı vurgulandı. 

Eti Alüminyum'un Genel Müdürü Mehmet Arkan, AA’ya yaptığı açıklamada, yerli zırh üretici şirketlerinden gelen talepler neticesinde böyle bir ürün için çalışmaya başladıklarını söyledi. 

Türkiye'nin yıllık 20 bin ton alüminyum trihidroksit (ATH) tüketimi olduğunu belirten Arkan, "Bunun 12 bin tonunu biz üretmeye başladık. Bu yatırımlarımızla, yıllık 50 milyon dolarlık ithalatın 22 milyon dolarını engelledik. Yıl sonunda 30 bin tonluk kapasiteye ulaşacağız. ATH, savunma sanayisinde çok önemli. Yanmazlık özelliği sayesinde yüksek koruma sağlayan bir malzeme. Tankların, gemilerin, denizaltıların, uçakların kablolarında ATH kullanılmak zorunda." dedi. 
Mehmet Arkan, geliştirilen yüksek kaliteli ATH'den ‘özel alümina’ ürettiklerini vurgulayarak, konuşmasını sürdürdü: 
“Yüksek ısıyla içindeki su moleküllerini attığımız ATH'yi, alüminyum oksit yani özel alümina haline getiriyoruz. Bunu ağırlıklı olarak metal üretiminde kullanıyoruz. Alüminaya farklı özellikler kazandırarak dünyada fazla üreticisi olmayan savunma sanayisine dönük zırh ham maddesi ürettik. Yaptığımız testler başarıyla sonuçlandı. Önümüzdeki yıl bu ham maddenin seri üretimine başlatıp, zırh üreten şirketlere arz edeceğiz. Savunma sanayisi gelişiyor ve zırhlı araçlarımız dünyanın ilgisini çekiyor. Bunun için uluslararası standartların sağlanması gerekiyor. Biz de bu ham maddeyi üretmeyi başardık.”
Arkan, Türkiye'nin bu ham maddeyi üretebilen sayılı ülkeler arasına girdiğini de sözlerine ekledi. Alüminadan üretilen zırh ham maddesinin çelik zırha göre sağladığı üstünlüğe değinerek, “Özel alümina, çok yüksek sıcaklığa dayanan, 2 bin derecelerde bile erimeyen bir malzeme.” şeklinde konuştu. 
Devamında ise çok önemli bir konuya dikkat çekerek, saldırılara karşı önlem almada önemini anlattı: “Bu malzeme çok yüksek sıcaklığa dayandığı için erimiyor ve mühimmat içeriye giremeyip dışarıda patlıyor. Suikast silahlarıyla ve zırh delici mermilerle gerçekleştirilen saldırıları da aynı şekilde engelliyor. Zırhın dayanımını artırıp ekstra koruma sağlıyor. Bu zırh ham maddesiyle üretilecek kompozitler, silahlı kuvvetlerin modernizasyon gerektiren zırhlı araçlarında da kullanılabilecek.” 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...