Mars’tan gelen ‘Siyah Güzellik’ isimli göktaşının gizemi çözüldü

Düzenleyen: / Kaynak: Independent News
Mars’tan gelen ‘Siyah Güzellik’ isimli göktaşının gizemi çözüldü

TEKNOLOJİ Haberleri  / Independent News

2011 yılında Sahra Çölü’nde bulunan ve ‘Siyah Güzellik’ adı verilen göktaşı hakkında yeni bilgiler elde edildi. Bilim insanları, göktaşının Mars’ın hangi bölgesinden düştüğünü buldu.

2011’de Fas’ta bulunan ‘NWA 7034’ isimli meteorit üzerindeki araştırmalar neticelenmeye başladı. Şimdiye kadar meteoritin tam olarak nereden geldiğini bulamayan bilim insanları sonunda yeni bilgiler elde etmeye başladı. Araştırmacılar, Mars'ın geçmişine ilişkin bilgiler elde edilmesini sağlayacak keşfi duyurdu. 

Araştırma ekibi, Mars yüzeyinde çapı 100 metreyi bulan çarpma kraterlerinin boyutunu ve dağılımını analiz etmek için öncelikle bir makine öğrenim algoritması geliştirdi. Yapay zeka, Mars Reconnaissance Orbiter'ın (Mars Keşfi Yörünge Aracı) yakaladığı on binlerce görüntüyü değerlendirdi. Ardından Dünya'ya düşen Mars meteorlarının çıkış noktası olabilecek 19 krater belirlendi. Kraterlerin özellikleri NWA 7034'le karşılaştırıldı ve bunlardan sadece birinin uyuştuğu anlaşıldı.

MARS METEORİTİ TARİHE IŞIK TUTTU

Uluslararası Astronomi Birliği’nin küçük kraterlere Dünya'da nüfusu 100 binden az olan bölgelerin adının verilmesi kuralı gereğince, ‘Siyah Güzellik'in geldiği kratere de Avustralya'nın Karratha bölgesinin ismi verildi. 

Mars’tan gelen ‘Siyah Güzellik’ isimli göktaşının gizemi çözüldü

Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmada, NWA 7034'ün en eski parçalarının, yaklaşık 1,5 milyar yıl önce Mars yüzeyinden koptuğu bilgisine yer verildi. Bunlar, NWA 7034'ün geri kalanıyla birlikte Karratha kraterini oluşturan çarpışmanın etkisiyle 5-10 milyon yıl önce gezegenden fırladı.

Gezegenbilimci Lagain, "Artık kayanın Terra Cimmeria-Sirenum bölgesinden geldiğini biliyoruz. Burası, Mars'ın evriminin ve farklılaşmasının ilk aşamasını anlamak için ipuçları barındırıyor. Mars'ın nasıl oluştuğunu ve evrimleştiğini anlamak istiyorsak, bu bölgeyi şu ankinden çok daha fazla analiz etmemiz gerekiyor.” şeklinde bir açıklama yaptı. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Independent News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...