Ultrason cihazları tarihe karışacak: Posta pulu büyüklüğünde... Hamileler bebeklerini telefondan görebilecek

Düzenleyen: / Kaynak: Wired, The Guardian, MIT News
Ultrason cihazları tarihe karışacak: Posta pulu büyüklüğünde... Hamileler bebeklerini telefondan görebilecek

TEKNOLOJİ Haberleri  / Wired, The Guardian, MIT News

Bilim insanları, posta pulu büyüklüğündeki yapışkan çıkartmalarla ultrason görüntüleri elde etmeyi başardı. 15 kişi üzerinde test edilen minik ultrason cihazlarının sağladığı görüntüler bir telefondan izlenebilecek.

Bir hasta karın bölgesinin ultrasonu için bir kliniğe gittiğinde, muayene masasının üzerindeki örtünün üzerine yatar. Bir doktor ya da sağlık çalışanı, hastanın karnına kalın bir yapışkan madde sürer ve ardından vücuduna akustik dalgalar göndermek için küçük bir cihazla bastırır. Bu dalgalar yumuşak dokularından ve vücut sıvılarından yansır ve 2 boyutlu bir görüntüye dönüştürülmek üzere cihaza geri döner. Küçük el cihazı kişinin karnı üzerinde hareket ederken ekranda bulanık siyah beyaz bir görüntü belirir.

Ultrason görüntüleme tekniği, doktorlara hastanın iç organlarının canlı görüntülerini sağlar. Şu anda ultrason, yalnızca hastanelerde ve doktor muayenehanelerinde bulunan büyük ve özel ekipmanlarla yapılır. Ancak Massachusetts  Teknoloji Enstitüsü (MIT) mühendislerinin geliştirdiği yeni yöntemle ultrason teknolojisi ilerleyen yıllarda eczaneden yara bandı satın alıp takmak kadar kolay hale gelebilir. 

ULTRASON DAHA ERİŞİLEBİLİR OLACAK

Science dergisinde yayımlanan bir makalede bilim insanları, cilde yapışan ve 48 saat boyunca iç organların sürekli ultrason görüntülemesini sağlayabilen posta pulu boyutundaki (3 milimetre) yeni ultrason çıkartmasını sundu. Araştırmacılar, çıkartmaları 15 gönüllü üzerinde denedi ve büyük kan damarlarının ve kalp, akciğerler ve mide gibi daha derin organların canlı, yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde etmeyi başardılar. Gönüllüler oturmak, ayakta durmak, koşmak ve bisiklete binmek gibi çeşitli faaliyetler gerçekleştirirken, çıkartmalar organlardaki değişiklikleri yakaladı.

Ultrason cihazları tarihe karışacak: Posta pulu büyüklüğünde... Hamileler bebeklerini telefondan görebilecek

Mühendisler, ultrason çıkartmalarını kablosuz olarak çalıştırmayı hedefliyor. Bu amaca ulaşılabilirse, ultrason çıkartmaları örneğin eczanelerden satın alınabilecek bir ürüne dönüşür. Ayrıca bu hedefin gerçekleşmesi halinde anne adayları da ultrason çıkartmaları sayesinde bebeklerinin rahimdeki gelişimini 48 saat süreyle cep telefonları üzerinden takip edebilir. 

Bununla birlikte, ultrason yapışkanlarının kanser hastalarının tümörlerini takip etmek ve hastalıkların teşhis ve tedavilerinde de kullanılması hedefleniyor. 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Wired, The Guardian, MIT News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...