Tarihi gün! Türkiye'de ilk 5G hizmeti başladı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Tarihi gün! Türkiye'de ilk 5G hizmeti başladı

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

İstanbul Havalimanı, Türkiye açısından bir ilki gerçekleştirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun da katılım gösterdiği etkinlik ile ülkemizde 5G teknolojisinin kullanıldığı ilk yer İstanbul Havalimanı oldu.

Türkiye için yüksek hızda veri iletişimi sağlayacak 5G teknolojisinin kullanıldığı ilk yer İstanbul Havalimanı oldu. Türkiye'de hizmet veren 3 GSM operatörü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katıldığı tanıtım töreniyle ilk kez 5G hızını yolcuların hizmetine sundu.

İlk aşamada test amaçlı faaliyete geçen 5G şebekesi ile cep telefonu bu teknolojiye uyumlu yolcular 5G hızını test edebilecek. İstanbul Havalimanı'nı kullanan yolcuların telefonlarında ilk kez ‘5G’ ibaresi görüldü.

5G teknolojisinin kullanıma açılmasıyla havalimanında teknolojiyi test eden yolcular, indirme hızının 1 gigabiti (gbps) geçti. Yükleme hızı ise 120 mbps civarında olarak gösteriliyor. 

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: 'DÜNYA İLE REKABET'

İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen 'Türkiye'nin 5G Yolculuğu' başlıklı etkinlikte ​​​​​​​konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bütün sektörlerde olduğu gibi haberleşmedeki gelişimleri de yakından takip ettiklerini, Türkiye'yi çağın ötesindeki yeniliklerle buluşturmak için büyük bir çaba gösterdiklerini söyledi. 

Ulaştırmada olduğu gibi Türkiye'nin haberleşme altyapısını da devlet aklıyla planladıklarını, akademik ve bilimsel zeminde değerlendirdiklerini, kamu-özel sektör iş birlikleriyle hayata geçirdiklerini dile getiren Karaismailoğlu, sözünü verdikleri tüm çalışmaları hayata geçirdikleri, 5G'nin de bunlardan birisi olduğunu anlattı.

Hedeflerinin 5G'de dünya ile rekabet edecek hızı sunmak olduğunu aktaran Karaismailoğlu, "5G, bağlantılı araçlar, artırılmış gerçeklik ve gelişmiş video ve oyun gibi yeni kullanım durumlarını mümkün kılarak hem profesyonel hem de kişisel yaşamlarımızı tamamen yeniden şekillendirecek." diye konuştu.

Karaismailoğlu, gelecekte hedeflenen veri akışında 5G'nin dahi hız ve güvenlik hedeflerini karşılayamayacağını düşündüklerini kaydederek, "Bu bakımdan, elektronik haberleşme şebekelerimizde yerli ve milli donanım ve yazılımların kullanılması, sadece cari açığın azaltılması değil, aynı zamanda günümüzde ülkelerin savunma ve güvenlik politikaları açısından da önemlidir." ifadelerini kullandı.

YERLİ VE MİLLİ 5G ADIMI

Bakan Karaismailoğlu, dünyada 2020-2025 arasında mobil şebekelere 1,1 trilyon dolar yatırım yapılacağı ve bunun yaklaşık yüzde 80'inin 5G teknolojisine yönelik olacağının ön görüldüğünden bahsederek, dijital dönüşümün kilit noktasını oluşturan 5G teknolojisini yerli ve milli imkanlarla üretmek durumunda olduklarını vurguladı.

5G'yi sadece bir iletişim teknolojisi olarak değil ülkenin milli güvenliği açısından öncelikli konuları arasında gördüklerinin altını çizen Karaismailoğlu, 5G'de daha yüksek yerlilik oranlarına erişmek için çalıştıklarını söyledi.

Karaismailoğlu, Türkiye'nin teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten ve dünyaya pazarlayan bir ülke haline gelmesini hedeflediklerine değinerek, bu kapsamda Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesini (HTK) kurduklarını, 5G'ye giden yolda donanım ve yazılım ihtiyaçlarına yerli ve milli imkanlarla cevap verebilmek amacıyla "Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi"ni geliştirdiklerini anlattı.

Karaismailoğlu, 5G destekli cep telefonların sayısının artmasıyla vatandaşların da 5G hizmetlerinden faydalanabilir hale geleceğini kaydederek, bu teknolojiye geçiş süresini hızlandırmak ve daha geniş coğrafyalarda yaygınlaştırmak için yatırımları artıracaklarını söyledi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...