Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yüz binlerce telefonun kilidini açtı milyonlarca dolarlık vurgun yaptı

Düzenleyen: / Kaynak: The Verge, NPR
Yüz binlerce telefonun kilidini açtı milyonlarca dolarlık vurgun yaptı

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Verge, NPR

ABD'de gerçekleşen milyonlarca dolarlık bir dolandırıcılığın hikayesi duyanları hayrete düşüren türden... Bir GSM operatörü mağazasının eski sahibi, telefonların kilidini açarak yasadışı şekilde tahmini 25 milyon dolar para elde etti. Ancak şimdi 165 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya…

ABD’deki bir mahkemeye göre, bir T-Mobile mağazasının eski sahibi Argishti Khudaverdyan, Ağustos 2014'ten Haziran 2019'a kadar yüz binlerce cep telefonunun kilidini açmak için çalıntı kimlik bilgilerini kullanmaktan suçlu buldu.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamaya göre, Argishti Khudaverdyan isimli bir kişi, işlettiği T-Mobile (GSM operatörü) mağazasında çalışanların kimlik bilgilerini çaldı. Kimlik bilgilerini şirket politikalarına aykırı olarak telefonların kilidini açmak için kullanan Khudaverdyan, yakalanana kadar neredeyse beş yıl boyunca bu yöntemle 25 milyon dolar para elde etti. 

TELEFON MAĞAZASI İŞTEN ÇIKARMIŞ

T-Mobile’ın şüpheli bilgisayar davranışları ve cep telefonlarının kilidini yetkisiz şekilde açması nedeniyle, Haziran 2017'de Khudaverdyan'ın sözleşmesini feshettiği ancak şahsın dolandırıcılığa devam ettiği aktarıldı.

Khudaverdyan, T-Mobile'ın şirket içi bilgisayarlarına yetkisiz erişim elde etmek için T-Mobile çalışanlarının kimlik bilgilerini çaldı. Bunu da aslında çok basit bir yöntemle elde etti; oltalama yöntemiyle. Şahıs, çalışanlara gönderdiği e-postalarda sanki şirket içi yazışma varmış gibi gösterdi ve çalışanların bilgilerini elde etti. Yasa dışı yöntemle ele geçirdiği kimlik bilgileriyle yüzbinlerce müşterinin de telefonlarının kilidini açtı. Böylece kullanıcıların banka adreslerine de ulaşarak para hırsızlığına başladı. 

KALİFORNİYA'DA MÜLK SATIN ALDI

Khudaverdyan’ın suç ortağı Alen Gharehbagloo da dolandırıcılık ve bilgisayar sistemlerine yasadışı olarak erişmekle suçlandı ve suçunu kabul etti. İddianamede ikilinin yasa dışı yöntemle elde ettikleri parayla yaptıkları alışverişler açıklandı; Kaliforniya'da mülkler, 32 bin dolarlık Audemars Piguet Royal Oak saat ve bir Land Rover. Gharehbagloo ve Khudaverdyan Mercedes-Benz S 63 AMG ve aFerrari 458 kiralamakla suçlanıyor. Ayrıca mülklerden birinde bir Rolex Sky-Dweller'a da el konuldu.

Los Angeles'taki Amerika Birleşik Devletleri Gizli Servisi Siber Dolandırıcılık Görev Gücü (CFTF) ve IRS Suç Soruşturması'nın Batı Bölgesi Siber Suç Birimi bu konuyu araştırdı. ABD Adalet Bakanlığı, her bir suç için olası hapis cezalarını listeledi ve buna göre şahıs en fazla 165 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. Khudaverdyan’ın 17 Ekim'de ceza duruşması yapılacak.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Verge, NPR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...