Irak'ın kuzeyinde 10 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Irak'ın kuzeyinde 10 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

TÜRKİYE Haberleri  / AA

Mili Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da tespit edilen 10 PKK'lı teröristin, hava harekatıyla etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Terör örgütü PKK'ya bir ağır darbe daha. Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da tespit edilen 10 PKK'lı terörist düzenlenen hava harekatı ile etkisiz hale getirildi. Nerede olurlarsa olsunlar, teröristlerin inlerini başlarına yıktık, yıkıyoruz ve yıkmaya devam edeceğiz." ifadesi kullanıldı.

SİNCAR'IN PKK İÇİN STRATEJİK KONUMU

PKK, ​bölgedeki güç boşluğundan faydalanarak Ocak 2015'te Sincar'da sözde "kanton" ilan ettiğini duyurmuştu.

Bölgede kurduğu sözde halk meclisleriyle siyasi örgütlenme içine girerek yerel yönetimi ele geçirme girişimlerinde bulunan terör örgütü, kaçırdığı Ezidi çocukları da kamplarda zorla silah altına aldı.

Kasım 2015'te Sincar ilçe merkezi ve çevresini DEAŞ'tan geri alan Peşmerge güçleri, Irak merkezi hükümetine bağlı birliklerin Ekim 2017'de Sincar'a konuşlanması sonrası bölgeden çekilirken PKK da buradaki faaliyetlerini artırdı.

Musul kent merkezinden yaklaşık 120 kilometre mesafedeki Sincar, hem Suriye sınırına hem de Türkiye'ye yakın bir konumda bulunuyor.

Bölgenin arazi koşullarının engebeli olmamasından dolayı mevcut kara yollarından Suriye ve Türkiye sınırına rahatlıkla ulaşılabiliyor.

Örgüt, Sincar'daki varlığı üzerinden, Suriye'nin kuzeyindeki YPG/PKK ile Irak'ın kuzeyindeki Kandil bölgesi arasında doğrudan bir koridor oluşturmayı amaçlıyor.

PKK tarafından kaçırılan çocuklarının serbest bırakılması için farklı aralıklarla eylemler düzenleyen Ezidiler, örgütün Sincar'ın yeniden inşasının önünde engel teşkil ettiğini belirterek, her fırsatta buradan çekilmesi çağrısında bulunuyor.

SİNCAR'I "İKİNCİ KANDİL" YAPMA GİRİŞİMİ

Bağdat ve Erbil arasında 9 Ekim 2020'de imzalanan Sincar Anlaşması'nın gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle PKK'nın bölgede varlığını koruduğu, terör örgütünün ilçeyi "ikinci Kandil" haline getirmeye çalıştığı belirtiliyor.

Bağdat-Erbil anlaşmasından rahatsız olan PKK'nın, işgal ettiği bölgelerde oluşturduğu istikrarsızlığı terör eylemleriyle Irak'ın kuzeyine yaymaya ve dikkatleri Sincar'dan uzaklaştırmaya çalıştığı da gözlemleniyor.

IKBY'de yüzlerce köyü işgali altında tuttuğu, barışçıl protestoları şiddete teşvik ettiği ve diplomatik misyonları hedef aldığı belirtilen PKK'nın, Sincar Anlaşması sonrası peşmerge, polis, memur ve sivillere yönelik artan saldırıları ise dikkati çekiyor.

 

Düzenleyen:  - TÜRKİYE
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...