Hava kirliliği haritasında sadece iki il temiz çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Hava kirliliği haritasında sadece iki il temiz çıktı

TÜRKİYE Haberleri  / AA

Temiz hava Hakkı Platformu (THHP) tarafından hazırlanan çalışmada ölçüm yapılan 72 ilin 45’inde hava kirliliğinin ulusal sınır değerlerini aştığı belirlendi.​​​​​​​ Rapora göre sadece iki şehirde PM10 değerleri, kılavuz değerlerinin altında ölçüldü.

THHP tarafından "Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri" başlıklı yapılan çalışmada geçen yıla oranla Türkiye’de hava kalitesi ölçümü yapılan hava kalitesi ölçümü yapılan istasyonların sayısı arttı. Geçen sene ölçüm yapılan 175 istasyonun yüzde 97,7'sinde yıllık partikül madde değerleri ortalamasının DSÖ'nün kılavuz sınır değerlerinin üzerinde olduğu kaydedildi.

72 İLİN 45'İNDE HAVA KİRLİ

Partiküler Madde (PM10) ve çapı 10 mikrometreden küçük diğer tanecikler akciğerlere ulaşarak iltihaplanmaya ya da insanları çok olumsuz etkileyecek kalp ve akciğer hastalıklarına neden olan PM10 değerleri 72 ilde incelendi. Geçen sene ölçülen 72 ilin PM10 değerleri incelendiğinde 45 ilde, hava kirliliğinin ulusal sınır değerlerini aştığı belirlendi.​​​​​​​

Hava kirliliği haritasında sadece iki il temiz çıktı

365 GÜNÜN 305'İNDE KİRLİ HAVA SOLUNUYOR

Muş, Iğdır, İstanbul, Sinop, Malatya, Edirne, Tokat, Kayseri, Denizli, Düzce, Karabük, Ağrı ve Ankara'daki 15 istasyonda 2020 yılı boyunca yapılan ölçümlerde "yüksek hava kirliliği" gözlenirken, Türkiye’de sadece iki şehirde Bitlis ve Hakkari’de hava kirliliği (PM10) DSÖ'nün kılavuz değerlerinin altında ölçüldü. Rapora göre hava kirliliğinin en yüksek seviyede olduğu Muş’ta 365 günün 306 günü kirli hava solunuyor.

Hava kirliliği haritasında sadece iki il temiz çıktı

MECİDİYEKÖY'DE HAVA KİRLİLİĞİ NORMALİN 3 KATI FAZLA

Rapor, 2020'de İstanbul’da PM10 ortalamasının önceki yıllara göre daha düşük seviyede olduğunu ortaya koyarken bu seviyenin yine de DSÖ'nün önerdiği kılavuz değerlerin iki katı olduğunun altı çizildi. İstanbul’da Mecidiyeköy, Sultangazi, Esenyurt ve Alibeyköy'de PM10 ortalamasının DSÖ yıllık kılavuz değerlerinin 3 katından fazla seviyede olduğu hesaplandı.

ORMAN YANGINLARI DA ETKİLİ OLDU

THHP tarafından ortaya koyulan raporda Türkiye’de yaşanan orman yangınlarının ve son 10 yılda artan sıcak hava dalgalarının hava kirliliğinin önemli sebepleri arasında yer aldı.  Raporda hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde korona virüs vaka sayılarının da yüksek olduğu ortaya koyuldu. THHP Koordinatörü Buket Atlı, rapora ilişkin değerlendirmesinde "Türkiye, 2030 yılına kadar hava kirliliği kaynaklı erken ölümleri yüzde 55 azaltacağını taahhüt etti. Artık büyük bir halk sağlık sorulan olan hava kirliliği ile mücadele için ulusal düzeyde bir hava kirliliği ile mücadele stratejisinin açıklanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

 

 

Düzenleyen:  - TÜRKİYE
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...