'Atatürk' markası Türkiye'de kaldı

'Atatürk' markası Türkiye'de kaldı

GÜNDEM Haberleri

İngiliz iş adamları kozmetikten giyime birçok alanda "Atatürk" adını marka tescil ettirmişti. Bakan Nihat Ergün "AB Marka ve Tasarım Ofisi Temyiz Kurulu"na başvurup markanın iptal ettirildiğini açıkladı.

İngiltere'de yaşayan iki iş adamının Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün adını kozmetikten giyime kadar bir çok alanda marka olarak tescil ettirmelerine karşı yürütülen mücadelede kazanan taraf Türkiye oldu. AB Marka ve Tasarım Ofisi Türkiye'nin başvurusu üzerine Atatürk isminin marka olarak kullanılmayacağına hükmetti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İngiltere'de yerleşik Muhammed Sujah Jioher Yaqub ve Muhammed Gauher Yaqup adlı kişilerin 'ATATURK' ibaresini AB Topluluk markası olarak 2006 yılında AB Marka ve Tasarım Ofisine tescil ettirdiklerini hatırlattı. Tescil kapsamında kozmetik, ilaç, gıda maddeleri ve tekstil ürünlerinin bulunduğunu belirten Ergün, Türkiye'nin markanın iptali için ilk girişimini Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile 2009'da yaptığını söyledi. 2011 yılında iptal başvurusunun reddedildiğini hatırlatan Ergün, bu karara karşı Türk Patent Enstitüsü ve Dışişleri Bakanlığının ilgili AB yargı kararlarına da atıf yapan bir savunma hazırlayarak AB Marka ve Tasarım Ofisinin Temyiz Kuruluna başvurulduğunu kaydetti. AB Marka ve Tasarım Ofisi Temyiz Kurulu 17 Eylül 2012'de Türkiye'nin başvurusunu kabul ederek Atatürk markasını iptal etti. Kararda, Atatürk ibaresinin marka olarak tescilinin Türk halkını rencide edeceği ve kamu düzenine aykırı olacağı hükmü yer aldı. Öte yandan, söz konusu karara karşı İngiliz iş adamlarının Lüksemburg'daki AB Adalet Divanına 2 ay içinde itiraz etme hakları bulunuyor. Eğer itiraz edilir ve bu itiraz haklı bulunursa, Atatürk adı, temizlik maddelerinden diş macununa; ilaç ve kozmetik ürünlerine; tuz süt ürünlerine; çay, kahveden reçele kadar yüzlerce farklı üründe kullanılabilecek. Sanayi Bakanı Ergün, Adalet Divanına itiraz edilmesi halinde, Türkiye'nin de karşı itiraz hakkı bulunduğunu hatırlattı. nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...