İran'a ambargo gelirse B planı Rusya olacak

- Güncelleme:
İran'a ambargo gelirse B planı Rusya olacak

Ekonomi Haberleri

Türkiye, İran'a ambargo uygulanırsa petrol ihtiyacını Rusya'dan sağlayacak. Konu önümüzdeki haftalarda ziyarete gelecek Putin'le de görüşülecek.

İran'a yönelik gündeme gelen petrol ambargosunun ardından alternatif pazar arayışlarına başlayan Türkiye'nin B planı Rusya olacak. Türkiye, siyasi olarak Suriye ve Patriot füzeleriyle ilgili kriz yaşadığı ülkeyle, enerji alanında yakınlaşacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ambargo sebebiyle Türkiye'ye yansıyacak muhtemel bir petrol sıkıntısını Rusya ile çözeceklerini belirtirken, bu konunun önümüzdeki haftalarda Türkiye'ye gelecek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le de ele alınacağı öğrenildi. Kış ayları için elektrik ya da doğalgaz sıkıntısıyla da ilgili değerlendirme yapan Yıldız, geçtiğimiz yıl bir gün dahi gaz kesintisi olmadığını hatırlatırken, "ABD Manhattan'da 6 milyon kişi bir hafta elektriksiz kaldı. Bunlar normal, bizde bir borudan kaynaklı kesinti olunca anormal geliyor. Benim anormal bulduğum bu" dedi.Bakan Yıldız, bu kış 48 milyar metreküplük doğalgaz tüketimi düşündüklerini ve talebin beklentilerin üzerinde arttığına işaret etti. Yıldız, "Bizim kontrat miktarları da bu talebi karşılıyor. LNG ile kontratları yükselttik. Ortada bir sıkıntı yok ama beklentiyi yönetmede sıkıntı var. Arz sıkıntısı varmış gibi görünüyor" dedi. Türkiye'nin Rusya'dan 'al ya da öde'den kaynaklanan bedeli sıfırladığını belirten Yıldız, 2013 ve 2014'te de İran ve Azerbaycan'la 'al ya da öde' bedellerini sıfırlayacaklarını söyledi. Sinop'ta kurulacak nükleer santral müzakerelerinde de bir ülkenin öne çıkıp bir ülkenin geride kaldığını belirten Yıldız, "Müzakereler sürdükçe bazı ülkeler geride kalıyor. Şu an öne çıkan ülkeler ikiye çıktı. Anlaşmayı imzaladığımızda öne çıkan ülkeyi öğrenirsiniz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...