Telefondan dokunarak alışveriş

Telefondan dokunarak alışveriş

TEKNOLOJİ Haberleri

IBM önümüzdeki beş yılda hayatımızı değiştirecek beş yenliği açıkladı. Önümüzdeki 5 yılda bilgisayarların insanlar gibi duyma, koklama, görme, dokunma ve tat alma duyularına sahip olacak.

IBM önümüzdeki beş yılda hayatımızı değiştirecek beş yenliği açıkladı. IBM'in 5'te 5 listesine göre önümüzdeki 5 yılda bilgisayarların insanlar gibi duyma, koklama, görme, dokunma ve tat alma duyularına sahip olacak. nbsp;

Telefondan dokunarak alacağız
Gelecek 5 yılda internetten satın alacağımız ürünü resmini bakarak değil ona dokunarak alacağız. Mesela akıllı telefonunuzdan baktığınız gelinliğin saten ya da ipek kumaşının dokusunu veya duvağın dantelini ekran yüzeyinden hissedebileceksiniz. IBM bilim insanları bunun sanal dokunma hissi veren 'haptic' teknolojisi, kızılötesi ve baskıya duyarlı teknolojilerle mümkün olacağını düşünüyor. Telefonların titreşim özelliklerinden yararlanarak nesnelere kendilerine özgü kısa hızlı ya da uzun süreli ve güçlü- titreşim modelleri sunulacak ve dokunma deneyimi sağlayacak. Titreşim modeli; ipek, keten ya da pamuklu kumaşı birbirinden ayrıştıracak ve fiziksel olarak gerçekten dokunmak ile benzer bir algının oluşturulmasına yardımcı olacak.

Gören anlayan bilgisayarlar
Önümüzdeki beş yıl içinde sistemler, yalnızca resimlerin ve görsel verilerin içeriğine göre onları tanımakla kalmayacak, aynı zamanda piksellere anlamlar yükleyerek insanların fotoğraflara bakıp yorumladığı gibi anlamlar çıkarmaya başlayacaklar. Gelecekte "insan beynine benzer" yetenekler, bilgisayarların renk, doku modelleri gibi bilgileri ve özellikleri analiz etmesini ve görsel medyadan öngörüler çıkarmasını sağlayacak. Beş yıl içinde bu yetenekler, MRI, CT taramaları, X ışınları ve ultrason görüntüleri gibi büyük hacimli medikal bilgilerden anlamlar çıkararak belirli bir anatomiyi ya da patolojiler hakkında bilgi elde etmek için sağlık hizmetlerinde uygulamaya başlanacak.

Bebeklerin dilinden anlayacak
Etrafınızdaki seslerin ne ifade ettiğini ve söylenmeyenleri anlayabilmeyi ister miydiniz? Önümüzdeki beş yılda akıllı sensörler ses basıncı, titreşimler ve ses dalgaları gibi öğeleri farklı frekanslarda algılayacak ve bunların ne anlama geldiğini yorumlayacak. Örneğin, "bebeklerin konuşmaları" bir dil olarak anlaşılmaya başlayacak ve ebeveynlere ya da doktorlara bebeklerin ne anlatmaya çalıştığı hakkında bilgi verilecek. Duyguları öğrenen bilgisayarlar karşılıklı bir konuşmanın içeriklerini, tonlamalarını, duraksamalarını saptayabilecek ve analiz edebilecek.

İyi bir gurme olacaklar
Bilgisayarlar yemeğin tadına gerçek anlamda hiç bir zaman bilmese de iyi bir gurme olacaklar. IBM araştırmacıları, şeflerin en lezzetli yemek tariflerini keşfetmek ve eşi benzeri olmayan tarifleri bulabilmek için kullanabilecekleri bir bilgi işlem sistemi geliştiriyor. Sistem, yemeklerde kullanılan malzemeleri moleküller düzeyinde ayıracak ve besin bileşenlerinin kimyasını bireylerin tat ve koku tercihlerinin arkasındaki psikolojiyle birleştirecek. Sonra da bunu milyonlarca yemek tarifiyle karşılaştırarak yeni tat kombinasyonları oluşturacak. Bu tip bir sistem, lezzetli ve aynı zamanda sağlıklı olan alternatif tarifler sunarak daha sağlıklı beslenmemize de yardımcı olacak. Sadece sağlıklı besinleri daha cazip ve lezzetli hale getirmekle kalmayıp lezzet ve tat deneyimini en üst düzeye çıkarmak için tasarlanan sistem, alışılmamış besin kombinasyonlarıyla da bizleri şaşırtacak. Örneğin, diyabet hastaları gibi özel bir beslenme programına gereksinim duyanların kan şekerini düzenleyici fakat aynı zamanda da damak tadına hitap eden tatlar ve yemek tarifleri geliştirecek.

Hasta olduğunuzu söyleyecek
Yeni nesil bilgisayarlarla doktorunuz her an yanı başınızda olacak. Önümüzdeki beş yıl içinde bilgisayara ya da cep telefonlarına yerleştirilmiş küçük sensörler, soğuk algınlığı ya da diğer hastalık risklerini saptayacak. Nefesteki binlerce molekülün, kokunun ve biyolojik belirtinin analizi ile hangi kokuların normal, hangilerinin olağan dışı olduğunu belirleyecek. Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, astım, diyabet ve epilepsi gibi çeşitli hastalıkların ilk aşamalarını izlemeyi ve doktorlara tanı ve görüntüleme aşamasında destek sağlamayı mümkün kılacak.


Bilgisayarlar sadece insanı değil toprağı da analiz edecek. Örneğin, bilgisayar sistemleri, tarım sektöründe ekinlerin toprak koşullarını analiz etmek ya da "koklamak" için kullanılabilecek. Kentlerde ise bu teknoloji sığınma, hijyen ve kirlilik gibi sorunların gözetim altında tutulması için kullanılarak, şehir yöneticilerine bu gibi sorunları kontrol altından çıkmadan denetleyebilme fırsatı tanıyacak.








UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...