Putin, Rus silahlarını satmak için Hindistan'da

/ Kaynak: İHA
Putin, Rus silahlarını satmak için Hindistan'da

DÜNYA Haberleri  / İHA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın askeri ve ticari ilişkilerini kuvvetlendirmek maksadıyla başladığı Hindistan seyahatinde bugün başkent Yeni Delhi'ye ulaştı.


Rusya Devlet Başkanı Putin ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh bir araya geldikten sonra birlikte birçok silah satış antlaşmasına imza atacaklarının beklendiği bildirildi. Moskova, yıllardır Yeni Delhi'nin bir numaralı silah sağlayıcısıyken son senelerde Batılı şirketlere karşı kaybettiği birçok anlaşmayı yeniden kazanmayı umuyor.

PROTESTOLAR GÜZERGAHI DEĞİŞTİRDİ
Rusya ve Hindistan arasındaki ticaret halihazırda senede 10 milyar dolar iken iki ülke arasında ticaret hacmi son zamanlarda düşüşe geçti.Bir günlük ziyareti sırasında konuşan Putin, 2015 yılına kadar iki ülke arasındaki ticareti 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Putin ve Singhi'nin buluşma yerinde güvenliğin sağlanması gerekçesiyle bir son dakika değişikliği de yapıldı. Yeni Delhi'de tecavüze uğrayan bir kız öğrenci için ülke çapında düzenlenen protestoların devam etmesinden ötürü Hindistan Başbakanı Singhi, Rus misafirini başka bir mekanda ağırladı.

EMSALSİZ İŞBİRLİĞİ
Hindistan'ın Hindu gazetesindeki bir makalede, Putin'in iki ülke arasındaki stratejik birlikteliğin nişanesi 2000 yılında imzalanan deklarasyonu, "tarihi bir adım" olarak nitelendirdiği belirtildi. Rusya lideri de iki ülke arasındaki askeri işbirliğini "emsalsiz" olarak tasvir etti.
Rusya, şu an için Hindistan ordusunun silah ihtiyacının yüzde 70 gibi bir kısmını karşılıyor. Fakat son zamanlarda Hindistan'ın ABD, Fransa ve İsrail gibi devletlerle ileriye dönük silah antlaşmaları imzaladığı biliniyor. Rusya'nın, Hindistan'da alışılmış silah sağlayıcısı makamının tehlikede olduğunu hissetmesine binaen reklam maksadıyla bu seyahati tertip etmiş olduğu düşünülüyor.
Putin, Başbakan Manmohan Singh'dan sonra Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Kumar Mukherjee ile temaslarda bulunacak.

DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...