Tunceli Valiliğinden tanıtım atağı

Tunceli Valiliğinden tanıtım atağı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İlin tanıtılması amacıyla il yıllığının yanı sıra valilikçe, Fırat Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla, Tunceli'nin el sanatları, mutfağı, halk müziği, folkloru ve doğasını anlatan bir dizi kitap yayınlandı.

Tunceli Valiliği tarafından ilin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla hazırlanan "Tunceli İl Yıllığı" çıktı. Geçen ağustos ayında Tunceli Valiliği görevine başlayan Hakan Yusuf Güner, kendisinden önceki Vali Mustafa Taşkesen tarafından "Geçmişten Geleceğe Tunceli" projesi kapsamında hazırlanan "Tunceli İl Yıllığı"nı yayınladı. Ayrıca, Tunceli'nin tanıtımı için Fırat Kalkınma Ajansı'na hazırlanan ve kabul edilen proje kapsamında il rehberi, Tunceli Halk Müziği, Folkloru, el sanatları, mutfağı, doğası, atlası ve Bir Tutam Tunceli isimli kitaplar da yayınlandı. Tunceli'nin tanıtımı için başlatılan çalışmalar kapsamında kitap, afiş ve diğer materyaller hazırlandı.

##tgvideo##

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Tunceli İl Yıllığı'nın 40 yıl aradan sonra yeniden yayınlandığına dikkat çekildi. Yıllıkla Tunceli'nin tanıtım çalışmalarına bir yenisinin daha eklendiği vurgulanan açıklamada, yıllık için araştırma ve derlemelerin İl Kültür Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu ve Dr. Tamer Köksal'ın editörlüğünde yapıldığı kaydedildi.
Tunceli'nin coğrafi özellikleri, tarihi, nüfusu ve demografisi, kültür hayatı, tarihi eserleri, turizm potansiyeli, idari sosyal ekonomik yapısının ele alındığı 11 bölümden oluşan 384 sayfalık yıllığın, başvuru kitabı özelliği taşıdığı vurgulandı.


Tanıtım için hummalı çalışma nbsp;
nbsp;
Eski Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, kitap projesiyle ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, "Bilindiği gibi Tunceli yıllardır terörle anılan, güzelliklerinin üstü terör şalı ile örtülmüş bir vilayetimiz. Anadolu'nun bu saklı incisini, kayıp incisini bir nebze olsun Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bu açıdan da kalıcı eserler bırakmak gerekiyor. Bu tür çalışmalar bu zamana kadar yapılmış tabi ama bu kadar detaylı değildi. Biz bunu biraz daha detaylı hale getirdik" demişti. Eski Vali Taşkesen, basın toplantısında şunları söylemişti:
"Tunceli'nin içinden geçen iki büyük çay, şehir merkezinde birleşiyor. Yöre, bu yönüyle Türkiye'de hiçbir vilayete nasip olmayan bir özelliğine sahip .Çayla, yöreye ayrı bir güzellik katıyor. İstedik ki bu güzellikleri Türkiye'de görsün. Hep olumsuz haberlerle anılmaktansa bu tür güzellikleri de diğer vatandaşlarımızla paylaşalım. Tunceli'nin tarihî ve doğal güzelliklerini, kaplıcalarını, yöresel ve organik ürünlerini, son yıllarda düzenlenen çeşitli ulusal ve uluslararası fuarlara katılarak tanıtmaya çalışıyoruz. Tunceli'nin tanıtımı için hazırladığımız, "Bir Tutam Tunceli", "Tunceli Folkloru", "Tunceli El Sanatları", "Tunceli Mutfağı" ve "Tunceli Doğası" kitaplarını Fırat Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle, "Tunceli Atlası" ve "Tunceli Halk Müziği" kitaplarını da Valilik imkânlarıyla bastırdık. "Tunceli Halk Müziği Albümü" ve "Fotoğraflarla Tunceli" adlı fotoğraf albümü ile en son 1973 yılında çıkarılan "Tunceli İl Yıllığı"nı da yeniden bastırdık."


Uygarlıklar beşiği Tunceli


Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Tunceli İli, kuzeyde ve batıda Munzur Dağları ile Karasu Irmağı, doğuda Bingöl Dağları ve Peri Suyu, güneyde Keban Baraj Gölü ile çevrilidir. Belirgin doğal sınırlarla kuşatılmış olan il toprakları, doğuda Bingöl ve Elazığ, güneyde Elazığ, batı ve kuzeyde Erzincan illeriyle komşudur. 2000 Yılı Nüfus Sayımı sonuçlarına göre toplam 93548 kişilik nüfusa sahip olan Tunceli , aynı zamanda Türkiye'nin en az nüfusa sahip ilidir. Tunceli, 7774 km2 yüzölçümü ile Türkiye topraklarının % 1'ini kaplamaktadır. Tunceli yöresinde ilk çağlardan beri pek çok uygarlık yaşamıştır. Orta Çağdan kalma ve bugün hala iyi durumda bulunan Pertek kalesi ve Munzur Vadisi Milli Parkı görülmeye değer güzellikleridir. www.tunceli.gov.tr - nbsp;www.tunceli.bel.tr nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...