"Türkiye haklarını kullandı"

/ Kaynak: İHA
- Güncelleme:
 "Türkiye haklarını kullandı"

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İzmir temasları kapsamında Suriye uçağının Esenboğa Havalimanı'na indirilerek kontrol edilmesine ilişkin Türkiye'nin ulusal ve uluslar arası sözleşmeler gereğince yasal hakkını kullandığını söyledi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'de IBM'in Olağanüstü Durum Merkezi'nin açılışı sonrasında indirilen Suriye uçağına ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.Konuşa ilişkin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğul tarafından gerekli açıklamaların yapıldığı ve kamuoyunun bilgilendirildiğini hatırlatan Bakan Yıldırım; " 10 Ekim 2012 yani dün bir yolcu uçağı Rusya'dan Suriye'ye giden bir yolcu uçağı taşıdığı yük nedeniyle kuvvetli şüphe nedeniyle Esenboğa Havalimanı'na indirildi ve burada yüküyle ilgili incelemeler uzmanlarca yapılarak yükünün sivil havacılık kurallarına aykırı bir yük olduğu kanaati ile el kondu ve yükü indirildi ve saat 22.30 itibariyle de yolcularıyla birlikte yoluna devam etmesine izin verildi. Olay budur. Peki niye yapıldı? Gerek uluslar arası sözleşmeler gerek ulusal mevzuatımız neyi öngörüyor? Sivil havacılıkla uğraşan bu amaçla uçuş yapan uçakların hiçbir şekilde askeri malzeme silah niteliğindeki malzemeyi taşıyamazlar. Eğer böyle bir taşıma yapacaklarsa 10 gün önceden ilgili ülkenin makamından izin almaları gerekir. Bu uluslar arası ve ulusal mevzuattan kaynaklanan Türkiye haklarını kullanarak böyle bir işlem yapmış. Uçağın seyrine müsaade etmiş olay budur."

##tgvideo##

'İYİ YAPTI' DEMESİNİ BEKLEMEDİK'
Bakan Yıldırım, bir basın mensubunun Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye havacılık kurallarını çiğnediği gerekçesiyle şikayet edecekleri yönündeki açıklamasına "İyi yaptı dememi beklemezsiniz herhalde. Şikayet edebilir. Sonuçta mevzuat açık. O da değerlendirilecek. Ona göre işlem yapılacak. Türkiye'nin amacı hava sahamızın güvenli bir şekilde kullanılması insanları öldürecek işlere asla ve asla yardımcı olmamasıdır. Hava sahası her zaman harici amaçlarla kullanılmalıdır. Aksi taktirde bizlar ulusalararası ve ulusal haklarımızı kullanırız" dedi.
Bakan Yıldırım, bir basın mensubunun "Sivil yolcu uçakları uçmaya devam edecek mi?" yönündeki sorusuna "Gerekli emniyet tedbirlerinden yüzde 100 emin olmadıktan sonra biz aksi bir karar almayız. Başka ülkelerden transit geçiş yapacak uçakların güvenliği garanti edilmediği sürece biz herhangi bir risk almayız ve ona göre hareket ederiz" dedi.


GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...