Turgut Özal'ın naaşı Adli Tıp Kurumu'nda

Turgut Özal'ın naaşı Adli Tıp Kurumu'nda

GÜNDEM Haberleri

Ölümü üzerindeki iddiaları araştıran Cumhuriyet Başsavcılığı 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Topkapı'daki mezarı açıldı. Olay yerine gelen Başsavcı Turan Çolakkadı, "Merhum Özal'ın cesedinin incelemeye uygun olduğu görüldü" dedi. Özal'ın Türk bayrağına sarılı tabutu, Anıt Mezar'dan çıkarılarak Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Adli Tıp Kurumu'nda, öncelikle DNA testi ve otopsi yapılacak. Daha sonra olgulardan alınan örnekler, laboratuvarlara götürülecek ve travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak. Adli Tıp Kurumu, cenazeden örnekleri aldıktan sonra cenazeyi, ailesine ve devlete en az 48 saat sonra teslim edecek.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ölümüyle ilgili iddialar üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi, Topkapı'daki Anıt Mezar'dan çıkarılarak, Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. nbsp;İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın nezaretinde Adli Tıp Kurumu uzmanları ve olay yeri inceleme ekiplerinin yaptığı çalışma sonucunda, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi, yaklaşık 7,5 saat süren çalışmanın ardından topraktan çıkarıldı ve çinko kaplı tabuta yerleştirildi. nbsp;

İMAM DA EŞLİK ETTİ
Turgut Özal'ın Türk bayrağına sarılı tabutu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube müdürlüğüne bağlı tören mangasının omuzlarında Anıt Mezar'ın girişinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne ait cenaze aracına kadar taşındı. nbsp;Özal'ın cenazesi, buradan motosikletli polisler nezaretinde Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Cenazenin mezardan çıkarılışına bir imamın da eşlik ettiği öğrenildi. nbsp;Basın mensupları, Anıt Mezar'ı çevreleyen duvardan görüntü alabildi. nbsp;Bu arada, cenazenin bulunduğu noktada su çıktığı için cenazeyi çıkarma işleminin uzun sürdüğü kaydedildi. Suyun bir cihaz marifetiyle çekildiği ve sonrasında işlemin tamamlandığı belirtildi. nbsp;

##tgvideo##

BAŞSAVCI: İNCELEMEYE UYGUN nbsp;
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, "Her şey planlandığı gibi oldu, herhangi bir aksama yok. nbsp;Merhum Özal'ın cesedinin incelemeye uygun olduğu görüldü" dedi.

FOTO GALERİ

TOPRAKTAN DA ÖRENKLER ALINDI
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Topkapı'daki Anıt Mezarı açılmaya sabah saatlerinde başlandı. Mezarlıkta, toksikolojik analiz için cenazenin konulduğu yerden ve toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimetrelik bölümden de örnekler alındı. nbsp;
Turgut Özal'ın cenazesinin çıkarılması işleminde İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan'ın başkanlığında Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce ile bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir kişi, morg ihtisas dairesinden 3 kişi görev yaptı. Mezarda ilk olarak üstteki anıt mezar kaldırıldı ve cenazeye inildi. Mezarda yapılan çalışma sonucunda Turgut Özal'ın cenazesinin tamamı, temiz bir malzeme ile çinko kaplı bir tabuta yerleştirildi.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Adli Tıp Kurumu'nda, öncelikle DNA testi ve otopsi yapılacak. Daha sonra olgulardan alınan örnekler, laboratuvarlara götürülecek ve travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak. nbsp;Adli Tıp Kurumu, cenazeden örnekleri aldıktan sonra cenazeyi, ailesine ve devlete en az 48 saat sonra teslim edecek. Bu süreyi belirleyen en önemli neden de DNA çalışması olacak. nbsp;Bu sürede Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu'nda herkesin girip çıkamayacağı bir yerde korunacak. O odaya girme yetkisi maksimum 5 kişide olacak. nbsp;Laboratuvarlarda başta uyutucu, uyuşturucu, insektisitler (böcek öldürücü), ağır metaller olmak üzere akla gelebilecek her maddeye bakılacak. nbsp;Bütün örnekler teker teker incelenecek, sonrasında Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin raporları ölüm nedenlerini raporlayan Birinci İhtisas Kurulu'na gönderilecek. Oradaki uzmanlarla bütün süreç göz önü ne alınarak, rapor hazırlanacak. Adli Tıp Kurumu için vefatın üzerinden geçen 19 yıl, çok büyük bir dezajantaj oluşturuyor. Kurum, raporunda çalışmanın geçen zaman gibi kısıtlılıkları da ortaya koyarak, ne yaptığını, çıkan sonuçları, çıkıyorsa çıkma sebeplerini, çıkmıyorsa çıkmama sebeplerini bilimsel gerekçeden hiç ayrılmadan paylaşacak. nbsp;Sonuçlar iki aydan kısa sürede çıkmayacak. İki aydan sonrası için de uzamanın gerekçeleri belirtilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...