Çocuğa el kaldıran da milletvekili olamayacak

Çocuğa el kaldıran da milletvekili olamayacak

GÜNDEM Haberleri

Yeni Anayasada, kadına şiddet uygulayanlar yanında çocuklara şiddet uygulayan ve bundan ceza alanlara da milletvekili olma yolu kapanıyor. 'Terör eylemlerine katılma şartı" konusunda ise partiler uzlaşamadı.

Yeni anayasa çalışmalarını sürdüren Yazım Komisyonu, yasama bölümünde düzenlenen milletvekili seçilme kriterlerini yeniden düzenliyor. Komisyon, milletvekili seçilme kriterlerine cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, kadın ve çocuğa yönelik şiddet, insanlığa karşı suçlar gibi suçları da ekledi. Buna göre, sadece kadınlara karşı şiddet uygulayanlar değil, çocuklara şiddet uygulayanlar da milletvekili olamayacak. Çocuğa karşı şiddet uygulamaktan bir gün bile ceza almış olanlar, milletvekili seçilemeyecekler. Milletvekili seçilme yeterliliğine eklenen yeni kriterler üzerinde uzlaşma sağlayan 4 parti, seçilme kriterleriyle ilgili diğer bazı hükümlerde ise uzlaşma sağlayamadı. nbsp;


SEÇİLME YAŞI KRİZİ nbsp;
Komisyonda, AK Parti ve BDP, milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesini isterken, CHP seçilme yaşının 21, MHP ise 25 olmasını istiyor. Komisyonda milletvekili seçilmek için aranan "askerliğini yapmış olma" kriterinde de partiler arasında görüş birliği oluşmadı. AK Parti, askerliğin herhangi bir süreçte yerine getirilebileceğini belirterek, bunun milletvekili seçilmek için bir ön şart olmaması gerektiğini savunuyor. CHP ve MHP ise askerlik şartının kalması gerektiğini dile getiriyor. Partilerin üzerinde tam anlaşma sağlayamadığı bir başka konu ise "terör eylemlerine katılmış olma"sıyla ilgili düzenleme. CHP ve BDP, mevcut anayasadaki bu hükmün kaldırılmasını isterken, MHP ise bu hükmün yeni anayasada da korunmasını istiyor. AK Parti ise, terör eylemleri ifadesine şiddet şartı getirilmesini teklif ediyor. Anayasa Yazım Komisyonu'nun bugün (Salı) toplanarak yasama ile ilgili maddeleri görüşmeye devam etmesi bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...