"Bu defa PKK ile halk ayırt edildi"

"Bu defa PKK ile halk ayırt edildi"

GÜNDEM Haberleri

İmralı görüşmelerine arabuluculuk eden İlhami Işık, silahları susturmak için Öcalan'ın devreye sokulacağını söyledi. Işık, "PKK'nın şiddeti tırmandırma çabasına rağmen devlet 1990'lara dönmedi. Elinde silah olana karşı kısasa kısas uygulanıyor" dedi.

Hükümet yetkililerin yanı sıra Mehmet ve Osman Öcalan kardeşlerin "İmralı ile görüşülebilir" açıklamalarının ardından bir dönem İmralı görüşmelerine "arabuluculuk" eden İlhami Işık da benzer bir açıklama yaptı. "Balıkçı" lakaplı Işık, Aralık ayında Öcalan'ın silahların susturulması için devreye sokulabileceğini söyledi. Öcalan'la görüşmelerin sürdürülmesi ve imkan verilmesi halinde İmralı'nın PKK'ya silah bıraktıracağına inandığını kaydeden Işık, "Örgütün 'Öcalan'ı dinlemiyoruz' demesi kendisini inkârı demektir. Çünkü örgüt yönetimi, taban özerinde etkili olmak için Öcalan'ı çok yüceltmiştir. Öcalan'a rağmen eğer "örgüt silah bırakmıyorum" derse PKK bölünür. Bölünmede büyük kanat Öcalan'dan yana tavır alır. Esad, giderse bölünmeye bile gerek kalmadan PKK tasfiye olur. Sadece Suriye endeksli Alevi ağırlıklı bir grup kalır. Bu da marjinalleşir" dedi.
"Öcalan, devletle anlaşma kıvamına gelmiştir" ifadelerini kullanan Işık şunları söyledi: "14 Temmuz öncesinde Öcalan'a örgütten sürekli mektup geliyordu. Bu mektuplarında, PKK yöneticileri, 'Güçlüyüz ve Devrimci Halk Savaşı'nı başlatıp lehimize bir sonuç alabiliriz' diyordu. Öcalan ise "Bana gerillacılık oynamayın. Yapabiliyorsanız yapın da göreyim" dedi. Bunun üzerine PKK, devletle anlaşma eşiğine gelmiş Öcalan'ı boşa çıkaran eylemler yaptı. Gelinen sürede "Devrimci Halk Savaşı"yla istedikleri neticeyi alamadıkları ortaya çıktı. Örgütün başarılı olmadığı ortada. Şimdi Öcalan, devreye sokulursa, kendisine 'güçlüyüz, devrimci halk savaşı başlatarak istediğimizi elde edebiliriz' diyenlere hesap sorar."
PKK'nın "Devrimci Halk Savaşı" stratejisinin de başarı olmadığını söyleyen İlhami Işık şöyle devam etti: "Örgütün bu stratejisi başarılı olsaydı, okul yakmalardan medet ummazdı. Örgüt nbsp;halkın çocuklarını okullara göndertmeme gücünü sahip değildir. Halk bu konuda örgütü dinlemiyor. Halkı örgütleme ve yönlendirme gücüne sahip bir yapı okullara molotof atma gibi basit eylemlerden medet ummaz. Taliban benzeri eylemler bunlar."
Atılan demokratik adımlara rağmen şiddeti tırmandırmaya çalışan örgütün, halkı ikna etme konusundaki argümanlarının zayıfladığını kaydeden Işık, "Devletin, 1990'lı yılların yöntemlerine başvurmaması PKK'yı boşluğa düşürdü. Devlet, tüm saldırılara rağmen içine halkı da dahil ederek cevap vermedi. Bunun yerine halkı, PKK ile ayırarak "kısasa kısas" yöntemini hayata geçirdi. Yani saldırıyı yapan PKK'lıyı ortadan kaldırdı. Diğer taraftansa sürekli Kandil ve kampları bombalayarak örgütün sinir sistemini ve psikolojisini bozdu. Bu PKK'nın beklediği bir strateji değildi" diye konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...