Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Araştırmanın sonucu: IQ testleri anlamsız

Araştırmanın sonucu: IQ testleri anlamsız

TEKNOLOJİ Haberleri

Şimdiye kadar konu hakkında yapılmış en geniş çaplı araştırmada IQ testlerinin zekâyı göstermede işe yaramaz olduğu ve testlerin "oldukça anlamsız" olduğu belirlendi.

Bu haber, daha önce IQ testlerinden düşük skor alanları sevindirecek. Şimdiye kadar konu hakkında yapılmış en geniş çaplı araştırmada IQ testlerinin zekâyı göstermede işe yaramaz olduğu ve testlerin "oldukça anlamsız" olduğu belirlendi. nbsp;
IQ'nun önemini tespit etmek isteyen bilim adamları 100 binden fazla katılımcı üzerinde araştırma yaptı. Bilim adamları zekâyı kısa dönemli hafıza, muhakeme ve sözel kabiliyetin etkilediğini belirledi. Bunlardan birinde ileri durumda olmanın diğerlerinde de iyi durumda olunmasını gerektirmediği kaydedildi. Kanada'da Ontario'daki Western Üniversitesi'ndeki bilim adamları testlerin yanı sıra katılımcılara beyin taramaları da yaptılar. Zekânın çok girift bir mesele olduğunu belirten araştırmacılar, bunun tek bir faktöre bağlanmamayacağını ifade etti. Neuron dergisinde yayımlanan araştırmada IQ testlerinin "çok basit" olduğu tespit edildi.
Araştırmaya liderlik eden İngiliz nöro bilimci Dr. Adrian Owen, "IQ testleri oldukça anlamsızdır. Eğer siz IQ testinde iyi bir skor almamışsanız bu sadece sizin IQ testinde iyi olmadığınızı gösterir. Bu sizin genel zeka seviyeniz hakkında bir şey ifade etmez" dedi. Owen, IQ testlerinin 1950'li ve 60'lı yıllarda geliştirildiğini ifade ederek şimdi tamamen farklı bir dünyada yaşandığına dikkat çekti.
Araştırmaya katılan bilim adamlarından Roger Highfield de, "Beyin çok komplike bir organdır, onu hafife almamamız, rakamlara indirgemememiz gereklidir" dedi.
Bilim adamları araştırmalarından yola çıkarak farklı faktörlere dayalı olarak yeni bir zekâ testi geliştirdi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...